Politika

Vlada usvojila Program prilagođavanja na klimatske uslove sa Akcionim planom

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2023

-

22:53

Vlada usvojila Program prilagođavanja na klimatske uslove sa Akcionim planom
Vlada usvojila Program prilagođavanja na klimatske uslove sa Akcionim planom - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici više odluka, među kojima i Program prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove sa Akcionim planom.

Akcioni plan predstavlja analizu osmotrenih promena klime i scenarija njenih budućih promena, analize uticaja klimatskih promena u sektorima i sistemima na nacionalnm nivou u kojima je neophodno smanjiti nepovoljne uticaje  na zdravlje i bezbednost ljudi, poljoprivredu, šumarstvo, saobraćajnu i putnu infrastrukturtu, energetiku, urbano planiranje i razvoj i biodiverzitet, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Sastavni deo Programa za period od 2023. godine do 2030. godine je i Akcioni plan za njegovo sprovođenje koji obuhvata period od 2024. godine do 2026. godine. Akcioni plan sadrži 25 mera, kao i vremenski okvir za njihovo sprovođenje i praćenje.

Vlada Srbije donela je Uredbu o podsticajima investitoru da u Republici Srbiji proizvodi audiovizuelno delo koja se dodeljuju se kao bespovratna, na osnovu stalno otvorenog javnog poziva koje rapsisuje resorno ministarstvo, privatnim preduzećima.

Sredstva u iznosu od 2.250.000.000 dinara dodeljuju se kako bi se podstaklo stvaralaštvo, doprinelo kulturnoj raznolikosti i pluralizmu umetničkog izraza u ovoj oblasti. Ova uredba važi od 1. januara naredne godine.

Članovi Vlade doneli su rešenja o dodeli novčanih nagrada sportistkinji Tatjani Radić Sivčev za osvojenu bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu u olimpijskom sportu džudo, kao i sportisti Saši Staroviću za osvojenu bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Moskvi u olimpijskom sportu odbojka, u vidu doživotnog mesečnog primanja u visini jedne prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine.

Novčana nagrade za sportiste

Doneto je i rešenje o dodeli novčane nagrade za sportske rezultate za osvojenu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Beogradu u olimpijskoj disciplini rvanje, slobodni stil do 57 kilograma sportisti Stevanu Mićiću i njegovom treneru Dejanu Jovičiću u visini od po 30.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Sportisti Draganu Ristiću i njegovom treneru, za osvojenu srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u paraolimpijskoj sportskoj disciplini streljaštvo, održanom u Limi u Republici Peru, dodeljena je novčana nagrada u iznosu od po 25.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za osvejene bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Beogradu, dodeljene su novčane nagrade u iznosu od po 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti sportistima Mateu Nemešu u olimpijskoj disciplini rvanje, grčko-rimski stil do 67 kilograma, kao i njegovom treneru Stojanu Stojanovu i sportisti Hetiku Cablovu u olimpijskoj disciplini rvanje, slobodan stil do 74 kilograma i njegovom treneru Božidaru Baltiću.

Novčane nagrade u istom iznosu dodeljene su i sportistkinjama Mariji Mičev i njenom treneru Milanu Mičevu i Jeleni Rašić, kao i njenom treneru Aleksandru Goloviću za osvojene bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Verakruzu u paraolimpijskoj disciplini tekvondo.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija