Fokus

Međunarodni komitet spasa: Humanitarne krize širom sveta će se pogoršati u 2024. godini

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

10:54

Međunarodni komitet spasa: Humanitarne krize širom sveta će se pogoršati u 2024. godini
Međunarodni komitet spasa: Humanitarne krize širom sveta će se pogoršati u 2024. godini - Copyright Tanjug/AP/Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni komitet spasa (International Rescue Committee - IRC) ocenio je u najnovijem izveštaju da će klimatske promene, oružani sukobi i rast dugova naredne godine ubrzati humanitarne krize širom sveta.

U izveštaju se navodi da je broj ljudi kojima je neophodna humanitarna pomoć ove godine porastao na 300 miliona, da se broj prinudno raseljenih povećao na 110 miliona i da se 20 afričkih zemalja suočava sa najgorom krizom, prenosi Rojters.

Sudan se našao na vrhu liste IRC kada je reč o humanitarnoj situaciji, a slede palestinske teritorije i Južni Sudan.

Dalje se na listi nalazi devet subsaharskih država, Mjanmar i Avganistan u Aziji, Sirija, Liban i Jemen na Bliskom istoku, Ukrajina, Ekvador i Haiti.

Tih 20 teritorija čini 10 odsto svetskog stanovništva, ali na njih otpada 86 odsto ukupnih humanitarnih potreba, 70 odsto raseljenih i sve veći deo onih koji se suočavaju sa ekstremnim siromaštvom i visokim klimatskim rizicima.

U izveštaju se procenjuje da će Pojas Gaze narednu godinu dočekati kao "nasmrtonosnije mesto za civile na svetu", dok su u afričkim zemljama u porastu sukobi, državni udari i ekonomska kriza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet