Politika

Odobrena hitna prodaja oružja Izraelu: Stejt deparment zaobišao Kongres kako bi obezbedio opremu za artiljeriju

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2023

-

09:40

Odobrena hitna prodaja oružja Izraelu: Stejt deparment zaobišao Kongres kako bi obezbedio opremu za artiljeriju
Odobrena hitna prodaja oružja Izraelu: Stejt deparment zaobišao Kongres kako bi obezbedio opremu za artiljeriju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki Stejt department je, drugi put ovog meseca, zaobišao Kongres kako bi odobrio hitnu prodaju oružja Izraelu.

Američki državni sekretar Antoni Blinken obavestio je Kongres da je doneo drugu hitnu odluku, koja pokriva prodaju opreme od 147,5 miliona dolara Izraelu, uključujući osigurače i punjenja potrebna za osposobljavanje granata od 155 mm koje Izrael već ima, saopštio je Stejt department.

"S obzirom na hitnost odbrambenih potreba Izraela, sekretar je obavestio Kongres da je iskoristio svoja delegirana ovlašćenja da utvrdi postojanje vanredne situacije, zbog čega je potrebno trenutno odobrenje transfera", navedeno je u saopštenju, prenosi AP.

Stejt department dodaje da su SAD posvećene bezbednosti Izraela i navodi da je od vitalnog značaja za nacionalne interese SAD da obezbede da Izrael bude u stanju da se odbrani od pretnji sa kojima se suočava.

Dodaje se da SAD neprekidno naglašavaju izraelskoj vladi da Izrael da mora da se pridržava međunarodnog humanitarnog prava i da preduzme sve mere da spreči žrtve među civilima tokom operacija u Pojasu Gaze.

"Hamas se krije iza civila i ubacio se među civilno stanovništvo, ali to ne umanjuje odgovornost i strateški imperativ Izraela da pravi razliku između civila i Hamasovih terorista dok sprovodi vojne operacije“, navodi se u saopštenju.

Blinken je 9. decembra doneo sličnu, hitnu odluku kojom se zaobilazi Kongres, kada je odobrio prodaju Izraelu tenkovske municije vredne više od 106 miliona dolara.

Oba poteza usledila su pošto je zahtev predsednika Džozefa Bajdena za paket pomoći od skoro 106 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i druge potrebe nacionalne bezbednosti ostao "zarobljen" u američkom Kongresu, u debati o američkoj imigracionoj politici i bezbednosti granica. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija