Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA U dva izbeglička kampa u Gazi poginulo 35 ljudi, IDF: Uništeno skrovište jednog od vođe Hamasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2023

-

09:22

RAT IZRAELA I HAMASA U dva izbeglička kampa u Gazi poginulo 35 ljudi, IDF: Uništeno skrovište jednog od vođe Hamasa
RAT IZRAELA I HAMASA U dva izbeglička kampa u Gazi poginulo 35 ljudi, IDF: Uništeno skrovište jednog od vođe Hamasa - Copyright Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg, Mohammed Dahman, Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 84 dana. Izraelske odbrambene snage pozvale su stanovnike mnogih delova centralne Gaze da se hitno evakuišu. U napadu IDF-a ubijen je sin jednog od vože Hamasa. U pitanju je Muhamed Isa, sin zamenika Hamasovog vojnog komandanta Marvana Ise, koji služi kao glavni zamenik vojnog načelnika Gaze Muhameda Deifa. Istovremeno, izraelska vojska izvršila je napade na južni Liban kao i druge oblasti kao odgovor na napade libanskog militantnog Hezbolaha na sever Izraela. Za to vreme, Netanjahu je izjavio da Izrael vodi pregovore o oslobađanju talaca koji su u zatočeništvu u Gazi. A da nije samo Pojas Gaze mesto u kom stradaju Palestinci ukazali su Ujedinjeni Arapski Emirat, koji su zatražili hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji na Zapadnoj obali.

Ključni događaji: 

  • IDF pozvao ljude u delovima centralne Gaze na hitnu evakuaciju
  • UAE zahtevaju hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji na Zapadnoj obali
  • UN osuđuju ubrzano pogoršanje ljudskih prava na Zapadnoj obali
  • Netanijahu: Izrael u pregovorima o oslobađanju talaca u Gazi
  • Sin jednog od vođa Hamasa ubijen u napadu IDF-a
  • IDF napadima na južni Liban odgovorio na napade Hezbolaha na Izrael
  • Broj žrtava u Gazi premašio 21.000

Kako je protekao prethodni dan pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.49 Izraelska vojska tvrdi da je uništila skrovište vođe Hamasa Jahje Sinvara

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su uništile jedno od skrovišta vođe Hamasa Jahje Sinvara i mreže tunela povezanih sa njim u severnom delu Pojasa Gaze.

"Borbeni tim 14. rezervne brigade otkrio je i uništio jedno od skrovišta vođe terorističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze Jahje Sinvara. Štab se nalazio u blizini grada Gaze na severu Pojasa Gaze. Vojno osoblje je izvršilo inspekciju stana uz pomoć dodatnih tehničkih sredstava i otkrilo da se u prizemlju nalazi tunelski šaht. Vojnici su pregledali šaht i pronašli utvrđeni tunel koji je koristilo rukovodstvo vojnog i političkog krila Hamasa", navodi se u saopštenju IDF-a.

Kako se dodaje, rudnik je vodio do tunela dužine 218 metara i dubine oko 20 metara. Tunel je imao električnu mrežu, ventilacionu i kanalizacionu infrastrukturu, skloništa, sobe za molitvu i toalete.

"Tunel je izgrađen tako da se može koristiti za borbena dejstva. Na osnovu rezultata operativnih aktivnosti sprovedenih duž trase, tunel je uništen“, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Jahja Sinvar je jedna od glavnih meta IDF-a u Gazi, sa trupama koje pretražuju tunele i zgrade u njegovom rodnom mestu Kan Junis i drugde u Pojasu Gaze, prenosi Skaj njuz. Prema pisanju britanskog medija, Sinvar je redovno na različitim lokacijama širom Pojasa Gaze, a oslobođeni izraelski taoci tvrde da su ga ponekad viđali kako se krije u tunelima. IDF su saopštile da su "proteklih nedelja" pronašle Sinvarov stan u glavnom gradu Gaze.

21.45 SZO zabrinuta zbog opasnosti od širenja zaraznih bolesti u Gazi

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus izjavio je danas da je veoma zabrinut zbog opasnosti od širenja zaraznih bolesti u Gazi.

"Ljudi su i dalje masovno raseljeni širom juga Gaze, a neke porodice su bile primorane da se sele više puta. Mnogi se sklanjaju u prenatrpane zdravstvene ustanove. Moje kolege iz SZO i ja ostajemo veoma zabrinuti zbog sve veće opasnosti od zaraznih bolesti", napisao je Gebrejesus na društvenoj mreži X.

On je dodao da je od sredine okotbra do sredine decembra prijavljeno oko 180.000 slučajeva infekcija gornjih disajnih puteva i više od 136.000 slučajeva dijareje, od kojih je polovina zabeležena kod dece mlađe od pet godina.

21.40 Šolc razgovarao sa Gancom: Zaštititi civile i izbeći regionalni sukob

Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je danas telefonom sa članom izraelskog ratnog kabineta Benijem Gancom, saopšteno je iz Vlade Nemačke. Kako se navodi, Šolc je tokom razgovora istakao potrebu da se zaštite civili i izbegnu regionalni sukobi, prenosi Gardijan.

Ganc je, sa druge strane, obavestio kancelara o najnovijim dešavanjima u Gazi i na severnoj granici Izraela gde traju borbe sa palestinskom militantnom grupom Hezbolah.

20.25 Nebenzja: Izraelske snage i naseljenici prete da dovedu do širenja krize

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas da operacije izraelskih snaga u Gazi i naseljenika na Zapadnoj obali prete da dovedu do širenja krize na ostatak Bliskog istoka.

"Vidimo nastavak operacija izraelskih snaga bezbednosti i nasilnih doseljenika, koje ne samo da prete humanitarnom katastrofom velikih razmera, već i širenjem krize na ostatak regiona", rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji na Bliskom istoku.

On je dodao da su povišene tenzije i u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu, dok se Egipat i Jordan suočavaju sa masovnim egzodusom Palestinaca iz Gaze i Zapadne obale.

Ruski diplomata je istakao da Rusija kategorički osuđuje terorističke napade Hamasa na Izrael 7. oktobra, ali je naveo da su racije počele "bez ikakve veze" sa terorističkom pretnjom koju su Izraelci, prema njegovim rečima, iskoristili kao opravdanje za sprovođenje operacije čišćenja Gaze bez presedana.

20.14 Gutereš zabrinut zbog mogućnosti širenja sukoba u Gazi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš "ozbiljno je zabrinut" zbog mogućnosti prelivanja sukoba u Gazi na ostatak regiona, saopštio je danas njegov portparol Stefan Dižarik.

"Kako se neprijateljstva između Izraela i Hamasa i drugih grupa u Gazi intenziviraju, generalni sekretar je i dalje ozbiljno zabrinut zbog daljeg prelivanja ovog sukoba, koji bi mogao da ima razorne posledice po ceo region", navodi se u saopštenju i dodaje da, što duže bude trajao, postoji rizik od širenja sukoba.

Ističe se i da je došlo do eskalacije situacije na Zapadnoj obali koja uključuje "intenziviranje operacija izraelskih snaga bezbednosti, veliki broj smrtnih slučajeva, nasilje naseljenika i napade Palestinaca na Izraelce".

20.06 Borelj: Potreban hitan prekid vatre u Gazi

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je danas da je potreban hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

"Izraelska kopnena ofanziva u centralnoj Gazi nastavlja da dovodi do velikih žrtava, uprkos obavezi izraelske vojske da zaštiti civile", napisao je Borelj na društvenoj mreži X.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

On je naveo da je bombardovanje izbegličkog kampa Magazi bilo je jedno od najsmrtonosnijih, dodavši da je registrovano raseljavanje još 150.000 ljudi.

20.00 Bamja: Izraelski napadi zasnovani na neselektivnom ubijanju civila

Zamenik stalnog predstavnika Palestine pri Ujednjenim nacijama Madžed Bamja izjavio je danas da su izraelski napadi u Gazi zasnovani na neselektivnom ubijanju civila.

"Ovi izraelski napadi zasnovani su na masovnom i neselektivnom ubijanju civila. Humanitarna katastrofa nije posledica rata, to je oruđe koje Izrael koristi kako bi izvršio pritisak na ljude i isterao ih", rekao je Bamja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Bliskom istoku.

19.41 Kijari: Situacija na Bliskom istoku alarmantna,rizik od prelivanja sukoba u Gazi

Pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Bliski istok Kaled Kijari izjavio je danas da je situacija na Bliskom istoku alarmantna i da nastavlja da se pogoršava.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji na Bliskom istoku naveo da se vode intenzivne borbe između izraelskih snaga i palestinske militantne grupe Hamas.

"Civili sa obe strane, posebno trenutno u Pojasu Gaze, nastavljaju da snose posledice ovog sukoba", rekao je Kijari.

On je pozvao na hitan humanitaran prekid vatre u Gazi, upozorivši da postoji visok rizik od prelivanja sukoba na ostatak Bliskog istoka.

15.55 UNRWA: Najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj obali od 2005.

Ova godina bila je najsmrtonosnija za Palestince na Zapadnoj obali otkako je Agencija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA) počela da broji žrtve 2005. godine.

"Ove godine ubijena su 504 Palestinca na Zapadnoj obali, pa je 2023. godina bila najsmrtononsija za Palestince na Zapadnoj obali otkako je UNOCHA počela da broji žrtve od 2005. godine", saopštila je UNRWA na platformi Iks (Tviter).

Prema tim podacima, 304 Palestinca, među kojima je 79 dece, ubijeno je na Zapadnoj obali od 7. oktobra.

"Ova brojka predstavlja blizu 60 odsto svih ubijenih Palestinaca na Zapadnoj obali u 2023. godini. Broj operacija i vojnih akcija na toj teritoriji se povećao u značajnoj meri, sada skoro svakodnevno postaje sve više brutalno. Zabeležen je i značajan broj povećanja u nasilju doseljenika, u šta ulazi i korišćenje vatrenog oružja", dodaje UNRWA.

15.48 Zvaničnik Hamasa: Ako međunarodne sile žele da oslobode Palestinu i okončaju okupaciju, dobrodošle su

Član Političkog biroa Pokreta Hamas Osama al-Hamdan rekao je da Palestincima nije potrebno ničije tutorstvo i da ne prihvataju raspoređivanje stranih snaga u Pojasu Gaze.

U razgovoru za agenciju Anadoija u kancelariji Hamasa u Bejrutu, Hamdan je rekao da je najvažnija tema razgovora između Izraela i Hamasa nova razmena zarobljenika i prekid vatre.

"Dobili smo neke inicijative od naše braće posrednika kao što su Katar i Egipat (o razmeni zarobljenika), ali naš stav je jasan, a to je da se napadi u potpunosti obustave. Koren problema su izraelski napadi na Gazu. Razmena zatvorenika je posledica ovog problema. Nije u redu ulaziti u druge detalje, a da ne ulazimo u suštinu problema, a napadi na naš narod se moraju zaustaviti. Svi znaju da želimo razmenu zarobljenika, to nije tajna. Međutim, ovaj proces se odvija putem pregovora i dogovora. To nije moguće dok neprijateljski napadi još traju", istakao je Hamdan.

Povodom navoda i razgovora o uspostavljanju nove administracije u Pojasu Gaze uz posredovanje nekih zemalja, Hamdan je dodao da Hamasu i Palestincima ne treba ničije tutorstvo i da ga ne prihvataju. 

"Palestinski narod je taj koji odlučuje o palestinskoj administraciji i njenim unutrašnjim poslovima. Palestinski narod ne prihvata one koji jašu na izraelskim tenkovima pod okriljem SAD i predstavljaju se kao legitimni. Palestinski narod je taj koji je stvorio legitimitet i danas zna na koji legitimitet mora da se osloni", rekao je on.

Prokomentarisao je i navode da su međunarodne vojne snage, uključujući arapske države, ušle u Pojas Gaze.

"Ako međunarodne sile žele da oslobode Palestinu i okončaju okupaciju, dobrodošle su. Ali ako okupaciju (izraelsku) zamenjuju druge sile, ko je rekao da Palestinci žele zameniti cionističku okupaciju drugom okupacijom?", upitao je Hamdan.

Prema njegovim rečima, oni koji govore o Gazi bez Hamasa su ti koji zaključuju da će Izrael biti uspešan u svojoj vojnoj avanturi. 

"Mi kažemo da neće uspeti i da su jasne manifestacije njegovog neuspeha u ovoj avanturi. Jedina tačka u kojoj su Izraelci uspeli je ubijanje više od 20 hiljada ljudi, uglavnom žena i dece, uništavanje infrastrukture i kanalizacionih sistema", zaključio je pripadnik Hamasa.

14.00 UNRWA: U predškolskoj ustanovi u Gazi ubijene dve osobe

U granatiranju predškolske ustanove Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) ubijene su dve osobe, a jedna je ranjena. Reč je o osobama koje su potražile utočište u predškolskoj ustanovi ove organizacije u Pojasu Gaze. "Preliminarni izveštaji ukazuju da su 25. decembra ubijene dve osobe u granatiranju UNRWA Magazi predškolske ustanove, a da je jedna ranjena, kao posledica direktnog udara. Otkako je počeo rat, najmanje 308 ljudi koji su se krili u objektima UNRWA je ubijeno, a 1.095 je ranjeno", navodi se u saopštenju UNRWA na platformi Iks (Tviter).

13.11 Automobil se zaleteo u ljude na Zapadnoj obali, povređena četiri Izraelca

Četiri Izraelca su povređena kada je jedan automobil uleteo u grupu ljudi na Zapadnoj obali, saopštili su danas izraelski zdravstveni zvaničnici. Hitna pomoć Magen David Adom saopštila je da je intervenisala zbog četiri osobe koje je udario automobil na autoputu Ruta 60, u blizini raskrsnice Adojarim, severno od naselja Otnijel, preneo je Tajms of Izrael. Navodi se da je jedna osoba stara dvadesetak godina u srednje teškom stanju, dok su ostali lakše povređeni.

13.07 Broj poginulih u Gazi dostigao 21.507

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas saopštilo je da je broj žrtava dostigao 21.507 na palestinskoj teritoriji od izbijanja rata sa Izraelom 7. oktobra. AFP prenosi da brojka uključuje 187 smrtnih slučajeva u poslednja 24 sata. Ministarstvo je dodalo da je 55.915 ljudi ranjeno u Gazi tokom borbi.

12.50 Izrael uhapsio najmanje 14 Palestinaca na Zapadnoj obali

Izraelske odbrambene snage (IDF) uhapsile su najmanje 14 Palestinaca, uključujući i jednog 16-godišnjaka, u nizu današnjih racija u palestinskim gradovima, selima i izbegličkim kampovima širom Zapadne obale. U provinciji Tulkarm izraelske snage su uhapsile četvoricu Palestinaca posle pretresa njihovih domova, dok su pritvorile mladića koji je bio u kolima hitne pomoći, a prethodno je ranjen tokom racije na izbeglički kampi Al-Far'a, u severnoj provinciji Tubas, prenosi palestinska agencija Wafa.

10.42 Vajt optužio Izrael da je pucao na konvoj hitne pomoći

Tomas Vajt, izvršni direktor UNRWA u Gazi optužio je Izrael da je pucao na konvoj humanitarne pomoći. "Izraelski vojnici pucali su na konvoj pomoći koji se vraćao iz severne Gaze rutom koju je odredila izraelska vojska - naš vođa međunarodnog konvoja i njegov tim nisu povređeni, ali je jedno vozilo pretrpelo štetu. Humanitarni radnici nikada ne bi smeli da budu meta", napisao je on na društvenim mrežama.

09.48 Grifits: Nemoguća situacija za ljude u Gazi

Podsekretar Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja i koordinator hitne pomoći Martin Grifits opisao je situaciju za dostavljanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ali i za ljude koji su tamo, kao "nemoguću." "Ovo je nemoguća situacija za ljude u Gazi i one koji pokušavaju da im pomognu", napisao je Grifits u objavi na mreži X. Naveo je da su među brojnim izazovima sa kojima se službe humanitarne pomoći susreću stalna bombardovanja, loša komunikacija i oštećeni putevi.

Associated Press

09.21 U dva izbeglička kampa u Gazi poginulo 35 ljudi, uglavnom žena i dece

U izraelskom bombardovanju izbegličkih kampova Nuseirat i Al-Magazi u centralnom delu Pojasa Gaze jutros je poginulo 35 osoba, uglavnom žena i dece, javlja Al Džazira. "Povređeni će verovatno umreti usled neodgovarajuće i nedovoljne medicinske intervencije zbog nedostatka medicinskih zaliha", javio je izveštač te televizije. Palestinska agencija Wafa navodi da su medicinski izvori saopštili da se pod ruševinama kuća nalaze desetine ljudi.

08.44 Egipat čeka odgovor na plan o oslobađanju talaca i kraju rata u Gazi

Egipat je izneo okvirni predlog za okončanje rata u Gazi, kroz plan koji uključuje tri faze, izjavio je šef informativne službe predsednika Egipta Dia Rašvan. On je rekao da Egipat tek treba da dobije odgovore na predlog od uključenih strana i da će izneti detalje o planu kada dobije odgovore, prenosi Rojters.Rašvan je rekao da je predlog pokušaj, kako je naveo, "približavanja gledišta svih zainteresovanih strana, u nastojanju da se zaustavi palestinsko krvoproliće i agresija na pojas Gaze i povrati mir i stabilnost u regionu".

08.31 Iran: Pogubljena četiri člana diverzantskog tima, saradnika Mosada

Iran je izvršio smrtnu kaznu nad četiri, kako je navedeno, "sabotera" povezana sa izraelskom obaveštajnom službom Mosad, saopštila je danas pravosudna novinska agencija Mizan. "Četiri člana diverzantskog tima povezanog sa cionističkim režimom, koji su počinili opsežne akcije protiv bezbednosti zemlje pod vođstvom oficira Mosada, pogubljeni su jutros nakon sprovedenih zakonskih procedura", navodi se u saopštenju.

07.45 SAD oborile raketu i dron Huta u Crvenom moru

SAD su saopštile da su oborile jednu bespilotnu letelicu i jednu protivbrodsku balističku raketu u južnom Crvenom moru, koje su ispalili jemenski pobunjenici Huti. Reč je o 22. pokušaju napada Huta na međunarodne brodove od 19. oktobra, prenosi Rojters. Nije bilo štete niti prijavljenih žrtava u napadu, navela je u četvrtak Centralna komanda SAD (CENTCOM) na drušvtevoj platformi X.

Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena, nedeljama remete svetsku trgovinu napadima na brodove koji prolaze kroz moreuz Bab al-Mandab na južnom kraju Crvenog Mora, zbog rata koji Izrael vodi protiv palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze.

profimedia

 

07.10 IDF zasad neće preduzimati mere protiv vojnika koji su greškom ubili tri taoca

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da zasad neće preduzimati mere protiv vojnika koji su greškom ubili tri izraelska taoca 15. decembra u Pojasu Gaze, a koji su mahali belom zastavom i vikali "u pomoć" na hebrejskom.

IDF je, objavljujući poslednje rezultate istrage o tom slučaju, saopštio da, uprkos tome što su vojnici jasno kršili pravila borbenog dejstva pucajući na lica koja nisu predstavljala neposrednu opasnost i koja su mahala belom zastavom, "zbog velike složenosti okolnosti" vojnici trenutno neće biti kažnjeni.

07.00 Izraelski vazdušni udari na jugu Sirije

Izraelski borbeni avioni izveli su sinoć vazdušne napade iznad Golanske visoravni na ciljane lokacije u južnoj Siriji, uzrokujući materijalnu štetu. Lokalni novinski sajt Suvaida 24 izvestio je da je radarska lokacija koja pripada sirijskoj vojsci u Tal al-Sahnu, nedaleko od sirijsko-jordanske granice, bila meta i uništena je u vazdušnim napadima. U napadu nije bilo povređenih, javila je sirijska agencija SANA.

06.55 Sin jednog od vođa Hamasa ubijen u napadu IDF-a

Muhamed Isa, sin zamenika Hamasovog vojnog komandanta Marvana Ise, ubijen je u napadu IDF-a, javili su izraelski mediji pozivajući se na palestinske medije. Isa služi kao glavni zamenik vojnog načelnika Gaze Muhameda Deifa.

Kako je preneo Džerusalem post, jedan Palestinac je ubijen, a nekoliko drugih je povređeno u sukobima sa izraelskim snagama u Ramali na Zapadnoj obali rano jutros. Sukobi su prijavljeni u nekoliko gradova širom Zapadne obale u sredu uveče, uključujući Jerihon, Halhul, Dženin, Tulkarm i Nablus. 

06.47 UAE zahtevaju hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji na Zapadnoj obali

Ujedinjeni Arapski Emirati su zatražili hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji na Zapadnoj obali za 29. decembar, izjavila je portparolka misije UAE Šahad Matar.

"Ujedinjeni Arapski Emirati su pozvali da se sutra održi hitan sastanak SB UN o brzoj eskalaciji situacije na Zapadnoj obali i njenom uticaju na održivost rešenja o dve države“, navela je ona na platformi X (Tviter).

FoNet/UN FOTO

 

Prema njenim rečima, "nasilje ekstremističkih naseljenika i izveštaji o izraelskim racijama stavljaju politički horizont za Izrael i Palestinu u ozbiljnu opasnost“.

Prema izveštaju Kancelarije visokog komesarijata, između 7. oktobra i 27. decembra u ovom regionu je ubijeno 300 Palestinaca, uključujući 80 dece.

06.31 IDF napadima na južni Liban odgovorio na napade Hezbolaha na Izrael

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvršile napade na južni Liban, uključujući Ajta eš Šab i Ramije, kao i druge oblasti kao odgovor na napade libanskog militantnog Hezbolaha na sever Izraela.

IDF navodi da su napadi borbenih aviona, tenkova i artiljerije bili usmereni na infrastrukturu Hezbolaha koja je korišćena za izvođenje napada na Izrael, preneo je Tajms of Izrael.

IDF ističe da su pogođeni jedan vojni kompleks Hezbolaha, zatim jedna ćelija te grupe koja se spremala da izvede protivtenkovski raketni napad, kao i druga ćelija koja je ranije ispaljivala projektile na Izraelce.

Associated Press

06.14 Netanijahu: Izrael u pregovorima o oslobađanju talaca u Gazi

Izrael vodi razgovore o oslobađanju talaca koji su u zatočeništvu u Gazi, rekao je premijer Benjamin Netanjahu predstavnicima Foruma za taoce i nestale porodice.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

"Trenutno vodimo razgovore. Ne mogu da kažem više o statusu pregovora – radimo na tome da ih sve vratimo kući. To je naš cilj“, rekao je premijer porodicama talaca.

06.00 IDF pozvao ljude u delovima centralne Gaze na hitnu evakuaciju

Izraelske odbrambene snage (IDF) pozvale su stanovnike mnogih delova centralne Gaze da se hitno evakuišu, prenosi CNN. Stanovnicima 15 blokova južno od doline Vadi Gaze, među kojima se nalazi izbeglički kamp Al-Bureidž, IDF je naredio da se sklone u skloništa u Deir al-Balahu, u objavljenoj poruci na arapskom jeziku na platformi X.

"Privremena taktička lokalna obustava vojnih aktivnosti biće uvedena u humanitarne svrhe u južnom susedstvu Deir al-Balah od 10 do 14 časova za potrebe snabdevanja", napisano je u poruci izraelskih snaga. IDF je takođe naveo da će dozvoliti "humanitarno kretanje" civila obilaznicom zapadno od Kan Junisa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Svet