Politika

U centrima za obuku u toku realizacija obuke vojnika na služenju vojnog roka

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2024

-

17:18

U centrima za obuku u toku realizacija obuke vojnika na služenju vojnog roka
U centrima za obuku u toku realizacija obuke vojnika na služenju vojnog roka - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

U centrima za obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu u toku je realizacija osnovne obuke vojnika koji su služenje vojnog roka započeli početkom decembra prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Vojnici se nalaze u prvoj fazi osposobljavanja, u trajanju od mesec i po dana, koje je identično  za vojnike svih specijalnosti.

Za to vreme vojnici se osposobljavaju za upotrebu ličnog naoružanja, pravilno izvođenje taktičkih radnji u napadu i odbrani i obavljanje dužnosti organa unutrašnje službe.

Oni u ovoj fazi prolaze sadržaje iz taktičke i strojeve obuke, naoružanja sa nastavom gađanja, Pravila službe Vojske Srbije i fizičke obuke, a težište je na praktičnom uvežbavanju individualnih taktičkih radnji i postupaka na bojištu i realizaciji programskih gađanja iz pešadijskog naoružanja.

U nastavku služenja vojnog roka vojnike očekuje provera obučenosti za izvršavanje individualnih zadataka, a zatim i premeštaj u centre za specijalističku obuku, gde će se obučavati za svoje vojnoevidencione specijalnosti.

Zalaganje i postignuti rezultati tokom obuke svedoče o izuzetnoj motivisanosti vojnika da savladaju sve sadržaje obučavanja, a kod mnogih od njih, i o želji da po završetku vojnog roka nastave da služe svojoj zemlji kao profesionalni pripadnici Vojske Srbije.

Služenje vojnog roka u Srbiji se od januara 2011. godine, na osnovu odluke Narodne skupštine o obustavi obaveze služenja vojnog roka, realizuje po principu dobrovoljnosti.

Ovaj model je davao određene rezultate u popuni aktivnog sastava Vojske Srbije, pre svega zbog interesovanja mladih da se po odsluženju vojnog roka zaposle u Vojsci Srbije, ali je imao za posledicu da veliki broj građana ne prođe ni osnovnu obuku za odbranu zemlje.

Imajući to u vidu, kao i opštu bezbednosnu situaciju koja nameće potrebu za daljim snaženjem Vojske Srbije, Generalštab Vojske Srbije je pokrenuo inicijativu za ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca, što bi prema procenama omogućilo jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana.

 

Komentari (0)

Srbija