Politika

Vučić u obilasku Ruskog doma: "Srbija je nezavisna i suverena zemlja koja nije ničiji protektorat"

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2024

-

11:22

Vučić u obilasku Ruskog doma: "Srbija je nezavisna i suverena zemlja koja nije ničiji protektorat"
Vučić u obilasku ruskog doma - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obilaska Ruskog doma u Beogradu, da su odnosi Srbije i Rusije vrlo dobri.

Istakao je da je Srbija nezavisna i suverena zemlja i da nije protektorat, ni Rusije, ni Britanije, ni Amerike, ni Nemačke, niti bilo koga drugog.

"Srbija se diči svojom samostalnošću i zato jesam razočaran izjavom britanskog ministra spoljnih poslova Kamerona da je Srbija protektorat Rusije, kao i pričama o tome da ćemo mi da budemo ti koji destabilizuju region", kazao je on.

Vučić je naglasio da mu se čini da mnogi drugi upravo na tome rade, "zdušno i svesrdno uz pomoć upravo onih faktora koji nam dele lekcije svakodnevno".

"Ali dobro, šta da radite. Očigledno da mnogima smetate kada želite da imate svoju politiku i kada ta politika nije poslušnička. Mi ćemo nastaviti da imamo svoju samostalnu i nezavisnu politiku, pa i po pitanju Ruske Federacije i po pitanju mnogih drugih", naglasio je Vućić.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Predsednik se takođe upisao u knjigu utisaka u Ruskom domu i u poruci izrazio uverenje da će Srbija i Rusija imati snage da u budućnosti grade još bolje odnose.

"Srećan sam što sam imao priliku da posetim Ruski dom i saznam mnogo o kulturi naših ruskih prijatelja i potvrdim tradicionalno i čvrsto prijateljstvo između srpskog i ruskog naroda. Uveren sam da ćemo u budućnosti imati snage da gradimo još bolje odnose. Želim vam uspeh u radu", napisao je predsednik Srbije.

Vučić je tokom posete posebno istakao saradnju dve zemlje u oblasti kulture i naglasio da ima i lični odnos prema Ruskom domu, jer je, kako je rekao tu dolazio kao dečak.

"Kada sam imao pet-šest godina, moj otac inače, iskreni veliki rusofil me dovodio. Crtani filmovi koje su Rusi pravili su bili stvarno najkvalitetniji i najbolji", rekao je on.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Naglasio je da je gledao i druge filmove i da prati i ruske medije i ruske televizije, jer kod nas, kako je rekao, može sve da se gleda.

"Ovde kod nas mogu da se gledaju i ruski i beloruski i kanali sa Zapada i zaista može sve da se gleda", naglasio je on.

Vučić rekao da se prijateljstvo između Srbije i Rusije ne može stavljati po strani čak ni u teškim vremenim, kao i da izuzetno ceni rusku kulturu, istučići divljenje prema liku i delu Fjodora Dostojevskog.

"Izuzetno cenim rusku kulturu. Kad kažem kultura, mislim i na književnost, slikarstvo, vajarstvo. Ne spadam u one koji će reći da Dostojevskog vole najviše, a Dostojevskog cenim najviše od svih svetskih pisaca, na njemu sam vaspitavan", rekao je Vučić i dodao da su Braća Karamazovi posebni zapisi.

Kako je naveo, on nije jedan od onih koji će se diviti ruskoj kulturi, a prezirati rusku politiku.

"Naše je da poštujemo naše prijatelje", rekao je Vučić.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Na pitanje šta misli kako će se tumačiti njegova poseta Ruskom domu, predsednik je rekao da se pravo prijateljstvo poznaje u teškim vremenima.

"Prijateljstvo dva naroda ne možete stavljati po strani u teškim vremenima. Ako to uradite, onda to nije prijateljstvo", rekao je Vučić.

"Svi se naoružavaju, a ni mi ne zaostajemo"

Predsednik Srbije je takođe komentarisao izjavu novog francuskog premijera da je njegov prioritet naoružavanje Francuske.

"Naoružavaju se i svi ovde u regionu. A naše je da ne zaostajemo. I sve što mogu da vam kažem, to je da ne zaostajemo. Uskoro ćete to moći da vidite. Samo ćemo vas obavestiti o preciznom datumu", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je izjava novog francuskog premijera logična. Dodao je da su albanski novinari sa Kosova pitali Amerikance šta misle o najavljenom uvođenju vojnog roka u Srbiji, a da su im Amerikanci odgovorili da pomno prate situaciju.

"I ja pomno pratim sve što se zbiva svuda po svetu. I u Americi, i u Engleskoj, i u Francuskoj, i u Nemačkoj, i u Švedskoj. Svuda sve pomno pratimo. Ali ono što ne morate pomno da pratite, što vidite, čak i da ne vidite ništa i da se pravite da ne čujete ništa, to je da se svi naoružavaju do zuba. Logično, zašto se ne bi Francuska naoružavala?", zaključio je Vučić.

Vučić je naglasio da mu se čini da mnogi drugi upravo na tome rade, "zdušno i svesrdno uz pomoć upravo onih faktora koji nam dele lekcije svakodnevno".

"Ali dobro, šta da radite. Očigledno da mnogima smetate kada želite da imate svoju politiku i kada ta politika nije poslušnička. Mi ćemo nastaviti da imamo svoju samostalnu i nezavisnu politiku, pa i po pitanju Ruske Federacije i po pitanju mnogih drugih", naglasio je Vućić.

Harčenko: Ne tražimo od Srbije da se pretvori u prorusku zemlju

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko takođe je danas komentarisao da Rusija ne traži od svojih partnerskih zemalja da se pretvore u "proruske države", već da te zemlje poštuju svoje nacionalne interese, jer to pruža najbolju mogućnost za razvoj odnosa.

"Naši bilateralni odnosi imaju prednosti, mogućnosti, perspektivu. I zbog toga Rusija nikad ne traži da partnerska zemlja, kao što je i Srbija, bratska, da se pretvori u prorusku zemlju. Mi želimo da zemlja traži i poštuje svoje nacionalne interese, jer to pruža najbolju mogućnost za normalne bilateralne odnose i razvoj odnosa", naveo je Bocan Harčenko prilikom obilaska Ruskog doma sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Instagram/buducnostsrbijeav

 

On je saglasan sa ocenom Vučića da je Srbija zemlja gde je moguće pratiti izveštavanje svih svetskih medija, za šta kaže da nije slučaj svuda u Evropi.

"Slična situacija je i u Rusiji, bez obzira što se vodi specijalna vojna operacija, ali nije ni kod nas ništa zabranjeno, što tiče medija, što se tiče televizija. Izuzev, naravno, onoga što ne dozvoljava, ako ima poziva na nasilije ili neka neprihvatljiva etnička mržnja", rekao je Bocan Harčenko.

Vučić dobio člansku kartu bioblioteke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je danas i člansku kartu biblioteke u Ruskom domu u Beogradu.

Vučića su direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko upoznali sa istorijatom Ruskog doma u Beogradu i tom prilikom je istaknuto da je osnivanje Ruskog doma podržao Aleksandar Prvi Karađorđević 1933. godine.

Kako je rečeno, biblioteka Ruskog doma ima 75.000 knjiga. Istaknuto je da Aleksandar Prvi Karađorđević nije bio u zemlji kada je otvoren Ruski dom, ali da su bili njegova žena i cela rodbina, kao i da je otvaranje bilo po njegovom naređenju.

 

Komentari (0)

Srbija