Politika

Gašić: Bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, pritisci u narednom periodu u vezi sa KiM

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2024

-

11:23

Gašić: Bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, pritisci u narednom periodu u vezi sa KiM
Gašić: Bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, pritisci u narednom periodu u vezi sa KiM - Copyright Tanjug/MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je danas da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna i dodao da najnoviji podaci pokazuju da se u našoj zemlji beleži značajan pad kriminala.

Gašić je za RTS naveo da će najnoviji podaci o smanjenju stope kriminala u Srbiji, koji se odnose na prethodnu godinu, biti predstavljeni danas na godišnjem kolegijumu, a da su za njih zaslužni pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Insistirao sam od svojih saradnika da naprave jednu paralelu od 2000. godine do 2012. i od 2012. do 2023. godine, gde možemo u svim vidovima kriminaliteta da vidimo značajan pad. Do toga je doveo veliki rad pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova" rekao je Gašić.

Na pitanje koliko su prisutne tenzije na prostoru KiM i kakva je situcija po pitanju bezbednosti, Gašić je naveo da su pritisci i izazovi prisutni u kontinuitetu duži niz godina, ali da Srbija uspeva da nosi sa njima..

"Ono što ja mogu sa aspekta ministra unutrašnjih poslova da kažem, sagledavajući našu administrativnu liniju prema Kosovu i Metohiji, jeste da smo u poslednje vreme učestalije počeli da kod Albanaca nalazimo sve više naoružanja. Imali ste za prethodne praznike tri velike akcije UKP-a u saradnji sa graničnom policijom, gde smo ogromne količine naoružanja našli u vozilima koje su želeli da preko Srbije ili ostave kod nas ili voze negde ka zapadnoj Evropi", rekao je on.

Dodao je da u narednom periodu očekuje pritiske i ističe da Priština ne želi da implementira ništa što je potpisano u prethodnih deset i više godina.

"Ne očekujemo da će u narednom periodu čovek kakav je Aljbin Kurti da promeni svoj način ponašanja prema našim sunarodnicima", kaže Gašić.

Kriminal i korupcija

Što se tiče borbe protiv kriminala i korupcije, Gašić veruje da građani primećaju da je ta borba stalna i da je sve manje velikih organizovanih kriminalnih grupa na ulicama.

"Mi smo imali velike akcije zajedno sa našim partnerima iz EU, sa Evropolom i Evrodžastom, gde smo procesuirali ogroman broj srpskih državljana koji su bili u međunarodnim organizovanim kriminalnim grupama sa svojim ljudima i ove na teritoriji Republike Srbije", ističe Gašić.

MUP Srbije

 

Ministar je najavio promene u graničnoj policiji, pre svega na aerodromu u Beogradu.

"Očekujemo i gejtove. To su brze kapije gde ćete moći da bez kontrole policajaca prođete i uđete u Srbiju ili izađete iz Srbije. Promenićemo, naravno, i imidž i uniforme graničnih policajaca", dodao je Gašić.

Komentarišući vraćanje obaveznog vojnog roka, Gašić je istakao da je to pozitivno i da može bitno da se odrazi na bezbednost Srbije.

"Srbija se ne naoružava da bi bilo kome pretila, već da bi imala apsolutnu sigurnost i odvratila one koji bilo kakve pretenzije prema nama imaju", rekao je Gašić.

Osvrćući se na izborni proces i navode iz opozicije da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorno za, kako tvrde, povećan broj prebivališta, posebno u Beogradu, Gašić je ukazao da je birački spisak godinama otvoren i da je u elektronskoj formi. 

"Vezan je, naravno, i sa spiskom prebivališta Ministarstva unutrašnjih poslova. Sve je to u ovom modernom vremenu vrlo vidljivo i ne može da se izvrši bilo kakva promena bez da ostane traga u svemu tome", navodi Gašić.

Spisak prebivališta

Napominje da je na sajtu MUP-a kompletan spisak prebivališta za grad Beograd i za celu Srbiju.

"Setite se da su rekli došlo je četrdeset hiljada ljudi glasa. Kada smo mi izašli sa brojem građana Republike Srbije koji su tog dana ušli ili izašli na graničnim prelazima, da je ta brojka bila daleko manja. Onda su izašli sa brojem prebivališta i mi smo pre mesec i po dana pre izbora jasno na našem sajtu okačili kompletan spisak prebivališta i za grad Beograd i za čitavu Srbiju i za sve gradove u Republici Srbiji", ističe Gašić.

MUP Srbije

 

Povodom najave novih protesta opozicije 13. januara, Gašić kaže da je 24. decembra Ministarstvo unutrašnjih poslova pokazalo jednu trpeljivost i visok stepen izdržljivosti na sve napade koje su tog dana imali.

"Trinaestog januara imamo neke najave, videćemo šta. U redu, nemate nikakav problem, demonstrirajte, ali šta su zahtevi, šta kada se sve ono o čemu ste pričali pokazalo kao netačno", ukazao je Gašić.

Komentari (0)

Srbija