Politika

Vučić čestitao Dodiku Dan Republike Srpske: Plašim se da doba velikih izazova tek dolazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/01/2024

-

17:23

Vučić čestitao Dodiku Dan Republike Srpske: Plašim se da doba velikih izazova tek dolazi
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku povodom Dana Republike Srpske uz, kako je naveo, iskrene želje za mir, sreću, napredak, sigurnost i blagostanje svih građana Srpske.

"Verovali smo da su teška vremena iza nas, ali plašim se da doba velikih izazova, kako za Srbiju, tako i za Srpsku tek dolazi. Ovo sam rekao, jer dobra i srećna vremena ne mogu postojati posebno i odvojeno za Srbiju ili Srpsku, takođe, vreme izazova za jedne, takvo je i za druge", naveo je Vučić.

Vućič je rekao da se Srbija, svih ovih godina, ponašala odgovorno i dosledno podržavala Dejtonski mirovni sporazum i pravne okvire proistekle iz tog sporazuma.

"Nažalost, mnogi koji su učestvovali u donošenju tog okvira pokušavaju da izvrgnu ruglu njegove osnovne postulate i suštinski izbrišu postojanje Republike Srpske sa njenim Ustavom zagarantovanim nadležnostima. Republika Srbija svoj stav neće menjati i ostaće privržena slovu Dejtonskog sporazuma, podržavajući teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali i oštro se suprotstavljajući ukidanju ili bilo kakvom unižavanju Republike Srpske", kaže Vučić.

On je u čestitiki Dodiku naveo da su pred njima veliki zadaci očuvanja srpskog jezika, ćiriličkog pisma, zajedničkih tradicionalnih vrednosti srpskog naroda i kulture sećanja na stradanje Srba, kao i dalje snaženje ekonomskih, političkih i svih drugih veza, od izgradnje auto-puteva, pruga, do jačanja institucionalne saradnje na svim nivoima i u svim oblastima.

"Uveravam Vas, gospodine predsedniče, da ćete u Srbiji imati iskrenog, snažnog i najbližeg partnera u ostvarenju tih ciljeva. Istovremeno, naš zajednički zadatak je da čuvamo mir i budućnost našeg naroda. Znam da ćete dati sve od sebe da se očuva regionalna stabilnost, jer to jeste u najvišem interesu i našeg srpskog naroda. Narodu u Republici Srpskoj i Vama lično želim srećan praznik, dobro zdravlje, uspeh i sveukupni napredak. Živela Srpska! Živela Srbija! Hristos se rodi!", naveo je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija