Politika

Dačić: Srbija nije ničija produžena ruka, vodi samostalnu politiku

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2024

-

14:01

Dačić: Srbija nije ničija produžena ruka, vodi samostalnu politiku
Bezbednosna situacija stabilna, nastavićemo da štitimo pravni poredak - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija vodi samostalnu i suverenu spoljnu politiku rukovodeći se svojim interesima i poručio da Srbija nije ničija produžena ruka. 

Dačić je na novogodišnjem prijemu za diplomate u Ministarstvu spoljnih poslova rekao da je veoma uvredljivo kada njegove kolege iz uticajnih zemalja kažu da je Srbija nečija produžena ruka.

On je podsetio da je Srbija stara evropska država čiji je narod žrtvovao svoje živote za zajedničke civilizacijske ciljeve, dodajući da o tome svedoči to kada je Srbija uspostavila diplomatske odnose sa brojnim zemljama.

"Čija smo mi to produžena ruka bili kada smo 27. marta 1941. godine odbili pristupanje Hitlerovom trojnom paktu ili 1948. kada smo rekli Staljinu 'ne'", rekao je Dačić.

On je upitao čija je to Priština produžena ruka kada joj je dozvoljeno da posle 11 godina ne sprovodi Briselski sporazum čiji je garant EU.

"Ja sam ministar sopljnih poslova u dva navrata osam godina i ne znam da li ću tu ostati. Možda se vidimo poslednji put u ovom svojstvu, ali želim da zapamtite da Srbija nije ničija produžena ruka već ruka srpskog naroda i Srbije. Ta ruka neće potpisati ništa što je na štetu Srbije  istovremeno se boreći za mir i poštovanje principa međunarodnog prava", istakao je Dačić.

On je rekao da Srbija neće priznati jednostrano poglašenu nezavisnost Kosova niti će dozvoliti da Kosovo postane član UN.

Dačić je poručio da Srbija sprovodi samostalnu i nezavisnu politiku uz očuvanje državnih interesa i poštovanje principa međunarodnog  prava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija