Politika

Zbog vizne liberalizacije sa Kosova bi moglo da se iseli oko 30 odsto građana u prvom kvartalu ove godine

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2024

-

16:34

Zbog vizne liberalizacije sa Kosova bi moglo da se iseli oko 30 odsto građana u prvom kvartalu ove godine
Zbog vizne liberalizacije sa Kosova bi moglo da se iseli oko 30 odsto građana u prvom kvartalu ove godine - Copyright Tanjug/Dopisnistvo KiM

veličina teksta

Aa Aa

U prvom kvartalu ove godine očekuje se velika migracija građana sa KiM, nakon što je 1. januara stupila na snagu vizna liberalizacija za vlasnike pasoša koje izdaje Priština, pokazuje izveštaj prištinskog Instituta za napredne studije (GAP) koji je danas predstavljen.

Kako se navodi u izveštaju pod nazivom "Tendencija emigriranja sa Kosova nakon liberalizacije viznog režima: Uticaj na radnu snagu", od 1.000 ispitanika njih 28 odsto planira da se iseli u šengenski prostor u prvom kvartalu ove godine.

Viši istraživač u GAP-u Blendi Hasaj naveo je da je od 2012. do 2022. godine sa KiM otišlo 338.000 građana ili 18,8 odsto stanovništva, prenosi Ekonomija onlajn.

U izveštaju se ukazuje da kao glavni razlog iseljavanja građani navode ekonomske prilike.

Viši naučni saradnik GAP-a Anisa Zogaj rekla je da su sektori koji će biti najviše pogođeni iseljavanjem građevinarstvo, hotelijerstvo i gastronomija, trgovina i proizvodni sektor, a da najviše građana odlazi u Nemačku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija