Politika

Izborni proces u Srbiji još nije okončan: Koji su rokovi za formiranje parlamenata i kad bi mogli da dobijemo novu Vladu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/01/2024

-

16:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izbori na nekoliko novoa u Srbiji održani su 17. decembra, a još nemamo konačne rezultate posle kojih bi trebalo da počnu rokovi za konstituisanje parlamenata i formiranje vlasti. Postizborni period obeležile su tenzije i protesti opozicije koja traži poništavanje glasanja, a predstavnici liste Srbija protiv nasilja podnose prigovore i žalbe izbornim komisijama i sudovima.

Kada bismo mogli da očekujemo da se formalno okonča izborni proces? Analitičari ukazuju da bi procedure na novu Beograda mogle da se završe nešto ranije u odnosu na republiku i pokrajinu, ali da ističu da će proces formiranja većine u glavnom gradu biti komplikovaniji i ne isključuju mogućnost da se ponovo ide na birališta.

Republička izborna komisija (RIK) je u petak proglasila rezultate navodeći da u Skupštinu Srbije ulaze sledeće liste: Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane - 129 mandata, "Srbija protiv nasilja" - 65 mandata, Ivica Dačić - premijer Srbije - 18 mandata, Koalicija "NADA" - 13 mandata, Branimir Nestorović "Mi - glas iz naroda" - 13 mandata, Savez vojvođanskih Mađara - 6 mandata, Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - 2 mandata, SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin - 2 mandata, Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi - 1 mandat, Ruska stranka - 1 mandat.

Printscreen/Fonet

 

Međutim, Bojan Klačar iz CESID-a kaže za Euronews Srbija formalno rokovi za konstituisanje parlamenta još nisu počeli zato što postoji mogućnost pravnog leka.

"Na konačni izveštaj može da se podnese prigovor. Rok za podnošenje prigovora je večeras u ponoć. Koalicija Srbija protiv nasilja je najavila da će uputiti prigovor, što zapravo znači da, ukoliko se to desi, mi na konačne rezultate možemo da čekamo još nekoliko dana jer nakon toga teku rokovi od 72 sata da RIK odgovori. Ukoliko se Srbija protiv nasilja eventualno žali na takav odgovor, postoji još rok od 72 sata za Upravni sud. To zapravo znači da ćemo na rezultate čekati još sigurno nekoliko dana", objasnio je Klačar.

Da li je realno formiranje Vlade do marta?

Prema njegovim rečima, vrlo je verovatno da u tom slučaju rezultate posle kojih kreću konačni rokovi nećemo imati pre 20. januara. Opisao je i kakva je procedura.

"Onog momenta kada se iscrpe svi pravni lekovi, kada budemo imali konačne rezultate, 30 dana je rok za formiranje Narodne skupštine, Narodna skupština je formirana kada se potvrdi dve trećine mandata. Nakon toga imamo još 90 dana za formiranje Vlade Republike Srbje", naveo je Klačar.  

Naglasio je da su primedbe i žalbe veoma važan deo izbornog procesa jer je tu zapravo reč o zaštiti izbornog prava, iako veruje da u ovom slučaju žalbe ne mogu dramatično da utiču na bilo koji deo izbornog procesa zato što u RIK-u postoji većina koja će proglasiti konačne rezultate. 

"Primedbe su važne zato što imamo pisane tragove šta se sve dešavalo u izbornom procesu. Ako govorimo o rezultatima i mandatima, prosto velika je verovatnoća da će oni ostati identični, samo što će rokovi za formiranje Narodne skupštine verovatno krenuti oko 20. januara, što znači da bismo trebali da imamo konstituisanu Narodnu Skupštinu u drugoj polovini ili krajem februara", dodao je.  

Euronews/Dušan Ilić

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je inače najavio formiranje nove vlade do marta, a Klačar smatra da je taj rok realan iz nekoliko razloga.

"Prvi je to što, čini mi se, SNS želi u narendom periodu da insistira na stabilnosti i da se posveti jednom dužem mandatu, videćemo da li će to biti četiri godine, kako bi se bavili nekim strateškim projektima, pre svega projektom EXPO 2027. Drugi razlog zašto to nije isključeno jeste činjenica da SNS ima takvu poziciju sa koje veoma lako može da pregovara sa ostalim akterima. Imaju samostalno većinu u Narodnoj skupštini. Treći razlog je činjenica da je to najavio Aleksandar Vučić i to nekoliko puta. Poslednji razlog je povezan sa tim da brzim formiranjem vlade mogu na neki način u drugi plan da se stave protesti i nezadovoljstvo koje postoji u opozicionoj javnosti koja traži poništavanje izbora", rekao je Bojan Klačar.

Kakva je situacija u Vojvodini?

Kada je reč o izborima u Vojvodini, Pokrajinska izborna komisija je na 26. sednici, održanoj 14. januara donela Ukupan izveštaj o rezultatima izbora za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine. Prema podacima objavljenim na sajtu PIK-a, lista Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane osvojila je apsolutnu većinu, odnosno 66 od 120 poslaničkih mandata. 

Klačar napominje da je i u pokrajini situacija, kada je reč o formiranju većine, prilično jasna zato što se SNS nalazi u lagodnoj poziciji da može da utiče na sve procese. 

"Moja su očekivanja da će i u Narodnoj skupštini i u pokrajinskoj skupštini SNS da odigra sa istim partnerima kao što je to bio slučaj 2022. godine, a to znač da će ostati verni saradnji sa socijalistima i sa njihovim ključnim manjinskim partnerima SVM koji imaju posebnu težinu u Vojvodini, imajući u vidu broj mandata i činjenicu da se radi o manjinskoj stranci", rekao je. 

"Rezultati u Beogradu verovatno pre republičkih"

Najviše znakova pitanja ipak je nad izbornim procesom u Beogradu, a Bojan Klačar je rekao da je verovanto da ćemo konačne rezultate dobiti pre nego rezultate republičkih. 

"Naime, 12. januara je podneta žalba Višem sudu od strane koalicije Srbija protiv nasilja, i to je poslednja instanca i poslednji pravni lek koji može da se iskoristi kada je reč o konačnim rezultatima u Beogradu. To znači da posle odluke Višeg suda, ukoliko ona bude odbijajuća, GIK može da proglasi konačne rezultate", rekao je. 

Dodaje i da je procedura za formiranje gradske skupštine nešto drugačija u odnosu na republičku jer taj rok iznosi 60 dana. 

Tanjug/Tara Radovanovic

 

"To je vreme za koje treba da se formira nova Skupština grada, s tim što sednica treba da se zakaže u prvih 30 dana. U slučaju Beograda, Skupština grada je konstituisana kada je izabran predsednik Skupštine i sekretar. Rok za izbor gradonačelnika je 30 dana u odnosu na dan kada je formirana Skupština grada, što zapravo znači da će se ti politički procesi oko formiranja većina u Narodnoj skupštini preklopiti sa formiranjem većine u Beogradu. I ja bih rekao da će SNS prilikom formiranja tih većina da gleda širu sliku. Dakle, da se neće gledati pojedinačno svi nivoi, nego da će pregovarati sa partnerima na takav način da mogu da naprave stabilne i održive većine na svim nivoima”, naveo je Klačar.

"Dobro bi bilo da Vlada otvori saradnju sa ODIR-om i OEBS-om"

Izbori u Srbiji trebalo bi da budu tema i u Evropskom parlamentu, a Klačar ističe da je izabran format rasprave bez usvajanja rezolucije. Svakako, napomenuo je, čak i da bude usvojena rezolucija, ona bi bila na nivou preporuke, a ne obavezujuća. Bez obzira na to, Klačar navodi da bi trbalo obratiti pažnju na stavove Evropskog parlamenta.

"U slučaju Srbije, Evropski parlament, posebno zbog uloge prevashodno Socijalista, Zelenih i možda još nekih grupacija, ima nešto kritičniji odnos nego što to ima Evropska komisija", rekao je i dodao da je Evropski parlament veoma važan u procesu donošenja odluka u Briselu.

Kako ističe, Vlada Srbije bi trebalo da da obrati pažnju na ono što će biti rečeno tokom debate, a očekuje vrlo kritične tonove. 

Tanjug/AP Photo/Jean-Francois BadiasEvropski

 

"Čini mi se da bi bilo dobro da Vlada, kada se ovi pravni procesi završe, otvori saradnjisa ODIR-om i OEBS-om. Bilo bi dobro da ta saradnja uključi i domaće aktere. Da se stave na sto otvorena pitanja kada je reč o izbornom procesu, i da se ta pitanja  adresiraju kroz promene propisa i određenih akata", napomenuo je Klačar.

Kada će biti "odsviran kraj"?

Govoreći o tome kada će "biti odsviran definitivni kraj za izbore na svim nivoima", Klačar ponavlja da će najviše za desetak dana biti završeni svi pravni procesi, ukoliko se bude išlo do kraja u zaštiti izbornog prava. 

"Rekao bih da ćemo negde u drugoj polovini januara imati konačne rezultate za grad, Srbiju i da će početi rokovi za formiranje većina. Samim tim, blizu smo dobijanju informacija ko bi mogli da budu premijer i gradonačelnik", rekao je.

Kaže da je situacija na republičkom i pokrajinskom nivou jasna, ali da je u Beogradu komplikovanija jer, kako ističe, pregovori između SNS i Nestorovića očigledno ne idu ni lako ni brzo.  

"Treba biti oprezan jer mi se čini da ni opcija ponovlčjenih izbora nije daleko", zaključio je Klačar uz napomenu da SNS i SPS nemaju većinu bez podrške odbornika drugih grupacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija