Politika

Đurić: Reči Martina Lutera Kinga izgovorene pre 60 godina danas odjekuju još snažnije

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2024

-

22:39

Đurić: Reči Martina Lutera Kinga izgovorene pre 60 godina danas odjekuju još snažnije
Marko Đurić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić odao je danas počast Martinu Luteru Kingu Mlađem povodom 95. godišnjice njegovog rođenja, poručivši da reči borca za ljudska prava "odjekuju još snažnije".

"Na 95. godišnjicu rođenja Martina Lutera Kinga, pridružujemo se ljudima u Sjedinjenim Državama i širom sveta u odavanju počasti izuzetnom vizionarskom lideru i jednom od pionira pokreta za ljudska prava", napisao je Đurić na društvenoj mreži X.

On je dodao da danas Kingove reči o miru u svetu "izgovorene pre 60 godina u njegovom govoru za Nobelovu nagradu za mir 1964. godine odjekuju još snažnije".

Svake godine, trećeg ponedeljka u januaru, Amerikanci odaju počast Kingu, ubijenom lideru građanskih prava koji je 1950-ih i 1960-ih godina organizovao nenasilne proteste protiv segregacije i predvodio borbu za ravnopravnost crnaca i glasačka prava.

Širom zemlje održane su parade, molitvene službe i humanitarni događaji.

King, koji je rođen 15. januara 1929. godine, bio je američki baptistički sveštenik, aktivista i politički filozof koji je predvodio pokret za građanska prava od 1955. do 1968. godine kada je ubijen.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija