Politika

Plenarna sednica Evropskog parlamenta: Debata o izborima i postizbornoj situaciji u Srbiji, o rezoluciji u februaru

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/01/2024

-

18:49

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Evropskim parlamentu (EP) održana je večeras debata o situaciji u Srbiji nakon izbora u decembru koja će poslužiti i kao osnov za pisanje teksta rezolucije o Srbiji o kojoj će se, na zahtev Evropske narodne partije, glasati u februaru nakon što se objavi izveštaj ODIHR-a o izborima.

Evropski parlamentarci su izneli različita mišljenja o izbornom procesu u Srbiji - od onih da rezultati izbora ne mogu dovesti u pitanje, posebno imajući u vidu broj međunarodnih posmatrača koji ih je nadgledao, do kritika o brojnim nepravilnostima i nepravednim uslovima, kao i potrebi jačeg reagovanja međunarodne zajednice.

Tako je poslanik Žan-Lin Lakapel iz grupacije Identitet i demokratija ocenio je da se rezultat izbora ne može dovesti u pitanje, imajući u vidu da je izborni proces bio pod nadzorom oko 5.000 posmatrača, najviše ikada u istoriji Srbije i da je zabeleženo samo 13 neregularnosti. 

"Šta je problem? Je li to pobeda Aleksandra Vučića ili poraz vaših političkih saveznika u opoziciji? Je li zato EU želi da desatabilizije Srbiju?", upitao je Lakapel i istakao da nije na EU da se meša u unutrašnje poslove Srbije. 

On je naglasio da je svaka zemlja slobodna, suverena i nezavisna i da je srpski narod slobodno birao i izabrao Vučića, kojem je poželeo sve najbolje za budućnost Srbije. 

Mađarski poslanik Andor Deli ocenio je da je veoma žalosno što se u EP protiv Srbije koriste, kako je naveo, "isti recepti koji su se koristili protiv Mađarske" i, gde, kako je naveo, levo liberalna opozicija pokušava da domaće političke neuspehe pretvori u uspehe.

"Ne putem demokratskih izbora, već uz spoljnu pomoć. Ali kao što je ova taktirka propala u slučaju Mađarske, neće uspeti ni u slučaju Srbije. Ali postoji razlika, Mađarska je već članica, dok Srbija nije još ušla u EU, ali su kampanje diskreditovanja već počele u EP", rekao je Deli.

On je ocenio da su poslednjih godina imidž i kredibilitet EU u velikoj meri opali u svim zemljama  Zapadnog Balkana, ne samo zbog kolebljivosti i rigidnosti Unije, već zbog preteranih kritičnih, pristrasnih mišljenja. 

"Mi u delegaciji Fidesa uvereni smo da su ove debate kotraproduktivne i štetne", rekao je Deli i pozvao EP da pokaže više poštovanja i razumevanja prema Srbiji. 

Francuski poslanik Tjeri Marijani istakao je da se rasprava o izborima vodi dok još ne postoji konačan izveštaj posmatrača. 

"Bilo je 5.000 posmatrača tako da bi bilo oprezno i mudro da se ova debata ne održava pre nego što budemo upoznati sa izveštajem. Ovu debatu koristi opozicija", rekao je Marijani i upitao poslanike šta pokušavaju da urade i da li žele da dođe do "drugog Majdana". 

Tanjug/(AP Photo/Jean-Francois Badias)

 

Poslanik Franc Bogovič istakao je da je potreban konačan izveštaj međunarodnih posmatrača i izrazio nadu da će Srbija pristupiti EU.

Evropski komesar za pravdu Didije Rejnders ukazao je na saopštenje ODIHR-a, u kojem je navedeno da su izbori tehnički dobro vođeni i da je biračima ponuđen izbor političkih altnernativa, ali su, kako tvrdi, bili pod dominacijom angažmana predsednika zbog čega su, tvrdi on, uslovi bili nepravedni. 

"Srbija ostaje zemlja kandidat koja pregovara o pristupanju EU. Očekujemo da Srbija nedvosmisleno pokaže svoju odlučnost da unapredi proces pristupanja ubrzavajući svoj rad na sprovođenju reformi", rekao je on i poručio da očekuje da će Srbija primeniti sve preporuke nakon objavljivanja konačnog izveštaja ODIHR-a i osigurati inkluzivni dijalog kroz ceo politički spektar.

Bilčik: Srbija zaslužuje evropsku budućnost

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju iz Evropske narodne partije Vladimir Bilčik rekao je da Srbija zaslužuje evropsku budućnost, bez stalnih kampanja i, kako je naveo, jasan izbor između Rusije i Evrope i između konfrontacije i saradnje.

On je ocenio da česti prevremeni izbori izazivaju stres među ljudima i sprečavaju primenu normi koje su potrebne za nastavak pregovora o pristipanju. 

"Kao posmatrači bili smo prisutni na sam dan izbora, ključni postupci za brojanje glasova su ispraćeni, al nije bilo dovoljno tajnosti", rekao je Bilčik i pozvao nadležne organe da istraže izveštaje o navodnom dovođenju birača iz drugih mesta u Beograd na glasanje.

Pojedini poslanici izneli su tvrdnje o nepravilnostima tokom izbora u Srbiji, među kojima je bio i Andreas Šider iz kluba poslanika  Progresivnog saveza socijalista i demokrata, koji je pozvao EU da se pobrine za to da vladavina prava i transparentni procesi budu uspostavljeni u Srbiji.

Tanjug Video

 

Slične tvrdnje o nepravilnostima na izborima u Srbiji izneo je i Klemen Grošelj iz kluba poslanika Obnovimo Evropu, koji je rekao da je novost "otvorenost tih nepravilnosti" i ocenio da je reakcija EP i Evropske komisije vrlo umerena.

"Ako nam je zaista stalo do proširenja EU na Zapadni Balkan moramo podupreti aspiracije srpskog naroda i EU kako bi osigurali fer i poštene izbore", poručio je Grošelj.

Nemačka poslanica Viola fon Kramon iz  grupe Zeleni - Evropski slobodni savez iznela je tvrdnje o nameštaju izbora i pozvala da se sprovede nepristrasna, međunarodna istraga, kao što je bio slučaj 1996. godine. 

Matjaž Nemec iz Kluba poslanika  Progresivnog saveza socijalista i demokrata rekao je da ne može da zamisli budućnost Srbije u EU bez građana Srbije, ali je ocenio da pristupanje EU nije iskren izbor njenih lidera.

On je rekao da, kako tvrdi, neregularnosti i manipulacije udaljavaju Srbiju od vrednosti EU i da ona zaslužuje zdravu demokratiju, vladavinu prava i puni pristup pregovorima i naglasio da je u parlamentu mnogo iskrenih prijatelja Srbije.

 

Tanjug

Uoči početka sednice, za medije su govorili evropski poslanici iz redova SND-a, Matjaž Nemec i Evropske narodne partije, Vladimir Bilčik.

Bilčik je rekao da je za njega najvažnije da se drži činjenica koliko god je to moguće.

"Izdali smo vrlo jasno zajedničko saopštenje svih poslanika koji su došli da posmatraju izbore u Srbiji. Imali smo zajedničke preliminarne zaključke OEBS-ove misije ODIHR-a i mislim da bi bilo najbolje da imamo diskusiju o činjenicama, o tome šta se dešava na terenu na osnovu konačnog izveštaja OEBS-ovog ODIHR-a koji očekujemo da bude objavljen u narednim nedeljama i nadam se da će taj izveštaj biti objavljen što pre jer će predstavljati veliku pomoć za održavanje diskusije o činjenicama, a ne političku debatu", rekao je Bilčik.

Nemec je rekao da u Evropskom parlamentu ima puno ljudi koji se brinu oko situacije u Srbiji.

"Srbija je stvarno bitna zemlja ne samo u Zapadnom Balkanu i u Evropi i ako želi biti i deo EU onda stvarno bi bilo dobro da se priča o situaciji oko demokratije, o mogućnosti imati demokratske izbore u Srbiji i o tome kakva će biti budućnost Srbije", rekao je Nemec.

Kada će se glasati o rezoluciji?

Dopisnica Euronews Srbija iz Brisela je pojasnila da se večeras održava debata, a da će se o rezoluciji glasati u februaru, na zahtev Evropske narodne partije, odnosno da ona usledi nakon što se objavi izveštaj ODIHR-a.

Inače, debata o izborima o Srbiji i postizbornoj situaciji nije bila planirana za ovo plenarno zasedanje Evrospkog parlamenta.

Međutim, četiri grupacije, SND, Obnovimo Evropu, Levičari i Zeleni, tražili su da se ona uvrsti na dnevni red. Poslanici su to i izglasali. 

 

Komentari (0)

Srbija