Politika

EP stavio na dnevni red raspravu o stanju u Srbiji nakon izbora: Debata u sredu, rezolucija u februaru

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2024

-

17:30 >> 19:14

EP stavio na dnevni red raspravu o stanju u Srbiji nakon izbora: Debata u sredu, rezolucija u februaru
EP stavio na dnevni red raspravu o stanju u Srbiji nakon izbora: Debata u sredu, rezolucija u februaru - Copyright Tanjug/(AP Photo/Jean-Francois Badias)

veličina teksta

Aa Aa

Evropski poslanici glasali su danas da se rasprava o stanju u Srbiji nakon izbora nađe u sredu na dnevnom redu plenarne sednice Evropskog parlamenta, koja će trajati do 18. januara.

Poslanici su odlučili da se na dnevnom redu plenarne sednice parlamenta u februaru ove godine nađe rezolucija o izborima u Srbiji.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola rekla je da su socijalisti, Obnovimo Evropu, Zeleni i Levica tražili da se razmatra stanje u Srbiji nakon izbora, posle rasprave o vladavini prava i slobodi medija u Grčkoj.

Austrijski poslanik Andreas Šider iz redova socijaldemokrata rekao je da su 17. decembra održani vanredni izbori u Srbiji, tvrdeći da je na njima bilo brojnih nepravilnosti, kojima je podriven izborni proces. On je tražio donošenje rezolucije o izborima u Srbiji.

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik pozvao je da se rezolucija donese tek nakon što bude objavljen konačan izveštaj ODIHR-a, kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava.

"Podržavamo debatu, ali bismo želeli da imamo rezoluciju tek kada bude objavljen konačni izveštaj ODIHR", naveo je Bilčik.

On je dodao da bi, ako je moguće da se postigne dogovor o rezoluciji do objavljivanja izveštaja ODHIR-a, to bio sveobuhvatan dogovor.

On je nagalsio da i dalje ne postoji datum za objavljivanje izveštaja, ali da će do toga doći u narednim nedeljama.

Plenarna sednica EP počela je danas odavanjem počasti bivšem predsedniku Evropske komisije Žaku Deloru, koji je preminuo krajem decembra.

Plenarna sednica EP trajaće do 18. januara.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija