Briselske vesti

Poslanici Evropskog parlamenta traže da se Orban kazni zbog "nanošenja štete demokratiji": Moguće oduzimanje prava glasa

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2024

-

22:28

Poslanici Evropskog parlamenta traže da se Orban kazni zbog "nanošenja štete demokratiji": Moguće oduzimanje prava glasa
Tanjug/AP/Denes Erdos - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Grupa evroparlamentaraca pozvala je danas vlade zemalja članica Evropske unije da kazne mađarskog premijera Viktora Orbana zbog "nanošenja štete demokratiji", navodi se u pismu koje su potpisali poslanici Evropskog parlamenta.

Otvoreno pismo potpisalo je 120 od 705 članova parlamenta, nakon što je Orban blokirao reviziju budžeta Unije u decembru koja je uključivala slanje 50 milijardi evra finansijske pomoći Ukrajini do 2027. godine, prenosi Rojters.

"Pismo pokazuje jasnu spremnost u parlamentu da se pokrene član 7.2 Ugovora o Evropskoj uniji", naveo je jedan od autora pisma, finski poslanik Petri Sarvama.

Član 7.2 kaže da "u slučaju ozbiljnog ili upornog kršenja uputstava Saveta, Evropska komisija ili jedna trećina zemalja, uz dvotrećinsku podršku parlamenta, još jednom poziva zemlju da ispuni zahtev Evropskog saveta".

Ukoliko se to ne dogodi, Evropski savet mora jednoglasno da odluči da je kršenje nastavljeno, čime se aktivira član 7.3 koji kaže da "Savet kvalifikovanom većinom glasova suspenduje prava optužene zemlje, uključujući pravo glasa u Savetu, dok se sve obaveze ne ispune".

Evropski parlament želi sledeće nedelje da usvoji rezoluciju o Mađarskoj jer su glavne političke stranke nezadovoljne odlukom Evropske komisije iz decembra kojom su odmrznute milijarde evra finansijske podrške EU Budimpešti.

Pomoć je godinama bila suspendovana zbog zabrinutosti da Orban podriva demokratske principe u Mađarskoj, navodi agencija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa