Briselske vesti

Evropska komisija želi da Tejlor Svift podseti mlade da glasaju na izborima za EP: U planu su i druge zvezde

Komentari

Autor: Euronews

12/01/2024

-

17:45

Evropska komisija želi da Tejlor Svift podseti mlade da glasaju na izborima za EP: U planu su i druge zvezde
EPA-EFE/SARAH YENESEL - Copyright EPA-EFE/SARAH YENESEL

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija planira da angažuje poznate muzičke zvezde kako bi mobilisala mlade glasače na ovogodišnjim izborima za Evropski parlament.

Prema saznanjima Euronewsa, na listi su Rosalija, Maneskin, Anžel i Stromaj. Drugim umetnicima, ali i sportistima za koje se smatra da imaju dovoljno veliku popularnost, takođe Evropska komisija će se takođe obratiti preko predstavnika za medije, rekao je neimenovani zvaničnik Evropske unije.

Ranije ove nedelje, potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas uputio je molbu američkoj pevačici Tejlor Svift, tražeći od nje da ohrabri mlade glasače uoči izbora za Evropski parlament koji će biti održani od 6. do 9. juna ove godine.

"Niko ne može da mobiliše mlade bolje od mladih. Tako to funkcioniše. Samo da vam dam primer: Tejlor Svift je prošlog septembra pozvala mlade Amerikance da društvenim mrežama da se prijave za glasanje. Dan nakon njene objave, 35.000 mladih Amerikanaca se registrovalo za glasanje", rekla je ona.

Šinas je dodao da će Svift biti u Evropi u maju na muzičkoj turneji.

"Nadam se da će isto učiniti i za mlade Evropljane. Nadam se da će neko iz njenog medijskog tima pratiti ovu konferenciju za medije i preneti joj ovaj zahtev", rekao je on.

Izlaznost na izborima za Evropski parlament je istorijski na niskom nivou sa velikim razlikama među zemljama. 

Na izbore 2019. godine izašlo je 50,66 odsto glasača, što je bio prvi put da je premašen prag od 50 procenata od 1994. godine.

Ove godine, četiri države članice EU, Belgija, Nemačka, Malta i Austrija, omogućiće građanima starijim od 16 godina da glasaju na izborima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa