Briselske vesti

Evropski parlament žestoko kritikovao Orbana: Stavovi prema KiM i Ukrajini zasmetali poslanicima

Komentari

Autor: Fonet

13/12/2023

-

16:34

Evropski parlament žestoko kritikovao Orbana: Stavovi prema KiM i Ukrajini zasmetali poslanicima
Evropski parlament žestoko kritikovao Orbana: Stavovi prema KiM i Ukrajini zasmetali poslanicima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas rezoluciju o politici proširenja Evropske unije, u kojoj su ocenili da je ona jedan od najjačkih geopolitičkih instrumenata Unije i strateška investicija u mir i bezbednost, ali su i oštro kritikovali premijera Mađarske zbog stavova prema Ukrajini i Kosovu.

Tanjug/(AP Photo/Jean-Francois Badias)

 

Poslanici snažno osuđuju izajave premijera Mađarske Viktora Orbana kada je reč o otvaranju pregovora sa Ukrajinom i promenu stava njegove zemlje prema Kosovu.

Izjave Orbana opstruiraju proces proširenja EU, tvrde poslanici, koji upozoravaju Savet EU na potencijalne negativne posledice predsedavanja Mađarske Savetu EU od jula 2024. godine.

Poslanici su ohrabrili Savet EU da na sastanku 14. i 15. decembra donesu odluku o otvaranju pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom.

Pod uslovom da su preduzeti određeni reformski koraci, poslanici navode da bi pregovori trebalo da budu otvoreni i sa Bosnom i Hercegovinom, a da bi Gruziji trebalo dodeliti status kandidata.

Poslanici Evropskog parlamenta pozdravili su Plan rasta za Zapadni Balkan, pozivajući Savet EU da usvoji pregovarački okvir bez odlaganja, odnosno kada svaka zemlja kandidat ispuni neophodne preduslove da se počnu pregovori.

U rezoluciji se naglašava da bi EU trebalo da uspostavi jasne rokove za države kandidate da okončaju pregovore o članstvu u EU do kraja ove decenije, naveli su poslanici.

Oni, međutim, dodaju da nema prečica na putu članstva, već svaka od zemalja mora da ispuni kriterijume iz Kopenhagena, da demonstriraju konzistentnu i stalnu predanost demokratiji, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava, zaštitu manjima i ekonomskim reformama.

Kada je reč o agresiji Rusije na Ukrajinu, proširenje je postalo još važnija politika Unija, jedan od najjačih geopolitčkih instrumenata na raspolaganju, navodi se u rezoluciji.

Poslanici Evropskog parlamenta predložili su da naredni saziv Evropske komisije imenuje komesara za priširenje i osigura da su bilateralna pitanja jasno odvojena od politike proširenja EU.

Rezolucija je usvojena sa 468 glasova za, 99 protiv i 58 uzdržanih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa