Evropa

Mađarska tema broj 1 u Briselu: Dok se razmatra odmrzavanje fondova, Orban preti vetom na pregovore o članstvu Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, Glas Amerike

06/12/2023

-

09:00

Mađarska tema broj 1 u Briselu: Dok se razmatra odmrzavanje fondova, Orban preti vetom na pregovore o članstvu Ukrajine
Tanjug/AP/Omar Havana - Copyright Tanjug/AP/Omar Havana

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je tema broj 1 u Briselu. Nakon što je zapretio da će Mađarska blokirati 50 milijardi evra evropske pomoći Ukrajini i staviti veto na kandidaturu Kijeva za članstvo u Evropskoj uniji, neki evropski zvaničnici od Evropske komisije traže da ne "umiruje" Orbana obećanim odmrzavanjem fondova za Budimpeštu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel otputovao je nedavno u Mađarsku na razgovore sa Orbanom u pokušaju da reši ključna pitanja uoči samita zakazanog za 14. i 15. decembar, na kojem se očekuje da će šefovi država EU doneti odluku o otvaranju formalnih pregovora sa Ukrajinom. Ni Mišel, ni Orban se, međutim, nisu obratili novinarima posle sastanka.

U pismu u koje je Gardijan imao uvid, upućenom Mišelu, Orban je ponovio svoj stav.

"S poštovanjem vas pozivam da ne pozivate Evropski savet da odluči o ovim pitanjima u decembru, jer bi očigledan nedostatak konsenzuza neizbežno doveo do neuspeha", napisao je on, misleći na pregovore o pridruživanju Ukrajine i reviziju budžeta bloka.

Potezi mađarske vlade već su, podsetimo, poslednjih godina izazvali niz sporova između Budimpešte i Brisela, pa je zabrinutost zbog korupcije i navodne zloupotrebe evropskih fondova dovelo do toga da Brisel zadrži više od 27 milijardi evra namenjenih Mađarskoj. Međutim, korak koji bi mogao da podstakne nove podele bio je taj što je Komisija signalizirala da bi bila spremna da odmrzne do 10 milijardi evra, navodno zbog napretka postignutog u reformama pravosuđa.

To je, međutim, podstaklo strah kod nekih Orbanovih kritičara koji smatraju da će blok odmrznuti neka od sedstava u pokušaju da ubedi Budimpeštu da potpiše finansijsku pomoć Ukrajini. Danijel Frond, član nemačkih Zelenih u Evropskom parlamentu i kritičar Orbanove vlade, pozvao je u ponedeljak EU da "ne ispušta Mađarsku iz ruku".

"Orbanova vlada nije izvršila neophodne reforme. Novac ne sme da teče. Ako Komisija odluči drugačije, to je samo iz jednog razloga: pokušavaju da umire Orbana koji je potpuno preterao sa svojom pretnjom vetom", rekao je on.

Kampanja protiv EU

Stranka Fides premijera Orbana u novembru je, kako piše Glas Amerike, pokrenula lični napad na predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, postavljajući bilborde na kojima je prikazana pored Aleksa Soroša, sina liberalnog finansijera rođenog u Mađarskoj Džordža Soroša - još jedne omiljene mete Fidesovih kampanja. Slogan na plakatima glasi: "Ne igramo kako vi svirate".

Obraćajući se članovima na kongresu Fidesa 18. novembra, Orban je pojačao napade na EU.

"Duboko sam uveren da moramo reći 'ne' briselskom evropskom modelu. Moramo reći ne jer je neodrživ, jer nema budućnost. Uveren sam da se danas, u Briselu, Evropa uništava i ruši", rekao je Orban pristalicama.

Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP

 

Ponovio je i tada pretnju da će staviti veto na molbu Ukrajine za članstvo u EU.

"U mesecima koji su pred nama, sve do evropskih izbora, suočavamo se sa ozbiljnim političkim borbama. Naš zadatak će biti da ispravimo pogrešno obećanje da će se započeti pregovori sa Ukrajinom, pošto je Ukrajina sada svetlosnim godinama daleko od Evropske unije", rekao je on.

Brisel je više puta izražavao zabrinutost zbog opadanja demokratije. Da bi pristupila fondovima, Mađarska teoretski mora da izvrši niz reformi u oblastima kao što su nezavisnost pravosuđa, transparentnost i borba protiv korupcije.

Komisija sada kaže i da je mnogo postignuto u reformi pravosuđa, a prošle nedelje je jedan zvaničnik EK naveo i da bi mogla da bude donesena odluka koja bi dovela do isplate 500 miliona evra Mađarskoj u narednim nedeljima, a 10 milijardi bi joj bilo na raspolaganju u narednim godinama.

Ipak, u zajedničkoj analizi objavljenoj sredinom novembra, šest vodećih mađarskih grupa civilnog društva navelo je da "paket reforme pravosuđa usvojen u maju 2023. ostaje suštinski manjkav".

Iako iz mađarske vlade za Gardijan nije stigao odgovor, visoki zvaničnik, koji je ostao anoniman, insistirao je da "su pravosudne prekretnice ispunjene".

AP Photo/Virginia Mayo

 

Kako je dodao, pitanje Ukrajine za Orbana je "stvar principa" i premijer veruje da ta zemlja "jednostavno nije u stanju da ispuni kriterijume za članstvo".

Jedan diplomata EU, koji je takođe govorio anonimno, rekao je da veruje da odluka o odmrzavanju fondova neće biti donesena zbog pritiska na Ukrajinu.

"Komisija ide na ovo jer nemaju drugog izbora. Ako Mađarska uradi deo posla, onda Komisija nema drugog izbora osim da da novac", rekao je.

Frond, nemački parlamentarac, upozorio je da bi odmrzavanje sredstava za Mađarsku u ovoj fazi moglo da stvori rizičan presedan.

"Ako Orban uspe, drugi će slediti njegov primer i zloupotrebiti njegov veto. To će značajno oslabiti Evropsku uniju u budućnosti", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (1)

NBGD

06.12.2023 12:05

Frond, nemački parlamentarac, upozorio je da bi odmrzavanje sredstava za Mađarsku u ovoj fazi moglo da stvori rizičan presedan. "Ako Orban uspe, drugi će slediti njegov primer i zloupotrebiti njegov veto. To će značajno oslabiti Evropsku uniju u budućnosti", rekao je on. HEHEHEHE. Sto se covek ne seti da kaze - Mi smo stvorili opasan presedan sa Kosovom, vreme je da ispravimo gresku da bi pokusali stvari da vratimo u medjunarodno pravo...???

Evropa