Evropa

Orban zatražio da se na samitu EU ne govori o pristupanju Ukrajine EU

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2023

-

08:33

Orban zatražio da se na samitu EU ne govori o pristupanju Ukrajine EU
Tanjug/AP/Omar Havana - Copyright Tanjug/AP/Omar Havana

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je da se na predstojećem samitu lidera Evropske unije sledeće nedelje izbegne donošenje odluke o početku pregovora Ukrajine za članstvo u EU.

Orban je taj zahtev izneo u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, i naveo da na samitu ne treba da bude doneta odluka o planiranom budžetu koji uključuje 50 milijardi evra ekonomske podrške Kijevu.

Kako prenosi Rojters, takav stav je u suprotnosti sa stavom Evropske komisije, koja je prošlog meseca dala preporuku da lideri EU daju ''zeleno svetlo'' Ukrajini da započne pregovore o pridruženju, ali da bi se takva odluka usvojila, potrebna je jednoglasna podrška zemalja čanica.

''S poštovanjem vas pozivam da ne tražite da Evropski savet odluči o ovim pitanjima u decembru, jer bi očigledan nedostatak konsenzusa neizbežno doveo do neuspeha. Evropski savet mora da izbegne ovaj kontraproduktivni scenario zarad jedinstva, naše najvažnije prednosti'', napisao je Orban u pismu Mišelu.

Britanska agencija navodi da je pristupanje EU od velike važnosti za Ukrajinu, usled rata protiv Rusije koji je počeo u februaru 2022.

Diplomate iz zemalja EU koje podržavaju Ukrajinu izrazile su zabrinutost da bi nedostatak dogovora o pregovorima o članstvu i finansijskoj pomoći na samitu bio veliki politički udarac Kijevu usred rata i da bi to mogao biti vid podrške Rusiji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa