Evropa

"Bez političkog mešanja stranih lica ili grupa": Mađarski parlament usvojio zakon o zaštiti nacionalnog suvereniteta

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

23:25

"Bez političkog mešanja stranih lica ili grupa": Mađarski parlament usvojio zakon o zaštiti nacionalnog suvereniteta
"Bez političkog mešanja stranih lica ili grupa": Mađarski parlament usvojio zakon o zaštiti nacionalnog suvereniteta - Copyright Tanjug AP/Szilard Koszticsak/MTI via AP

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski parlament usvojio je danas zakon o zaštiti nacionalnog suvereniteta s ciljem da se država odbrani od onoga što je vladajuća stranka Fides nazvala "neprimereno političko mešanje stranih lica ili grupa". 

Novi zakon je izglasan u trenutku brojnih neslaganja i sukoba premijera Mađarske Viktora Orbana sa Evropskom unijom oko pitanja demokratskih prava u Mađarskoj i s ciljem da se ojača kampanja vladajaće stranke Fides uoči predstojećih izbora za Evropski parlament koji se održavaju sledećeg juna, prenosi Rojters.

Orban je zapretio da će staviti veto na odluku o pomoći EU Ukrajini i izrazio je protivljenje započinjanju pregovora o članstvu Ukrajine u EU na samitu u Briselu koji se održava ove nedelje.

U okviru novog zakona, koji je u mađarskom parlamentu usvojen sa 141 glasom "za" i 50 protiv, biće uspostavljeno posebno telo koje će istraživati i pratiti rizike od političkog mešanja.

Takođe, zakonom se predviđa krivično kažnjavanje stranaka ili grupa koje se kandiduju na mađarskim izborima ukoliko se dokaže da dobijaju finansijsku podršku iz inostranstva. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa