Briselske vesti

Nemački Zeleni protiv odmrzavanja sredstava EU za Mađarsku: Tvrde da je Orban preterao sa pretnjama

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2023

-

14:49

Nemački Zeleni protiv odmrzavanja sredstava EU za Mađarsku: Tvrde da je Orban preterao sa pretnjama
Nemački Zeleni protiv odmrzavanja sredstava EU za Mađarsku: Tvrde da je Orban preterao sa pretnjama - Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias, File

veličina teksta

Aa Aa

Član nemačke stranke Zeleni u Evropskom parlamentu i kritičar Orbanove vlade Danijel Frojnd pozvao je EU da ne popušta Mađarskoj i ne odmrzne milijarde evra iz svojih fondova, namenjenih Mađarskoj, jer, kako tvrdi, Orbanova vlada nije izvršila neophodne reforme, a mađarski premijer je preterao u svojim pretnjama vetom na otvaranje pregovora sa Ukrajinom.

Frojnd smatra da bi, ukoliko mu se popusti, Orbanov primer mogle da slede i druge članice EU u budućnosti što, kako je ocenio, ne bi bilo dobro za Uniju, piše Gardijan.

Potezi mađarske vlade poslednjih godina u vezi sa vladavinom prava, kao i zabrinutost EU zbog korupcije i navodne zloupotrebe evropskih fondova u Mađarskoj, doveli su do toga da Brisel zadrži više od 27 milijardi evra namenjenih toj zemlji.

Međutim, EK je signalizirala da bi mogla da bude spremna da odmrzne do 10 milijardi evra, navodno zbog napretka postignutog u reformama pravosuđa u Mađarskoj.

Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP

 

Taj potez dolazi pre sastanka evropskih lidera zakazanog za 14. decembar kada bi trebalo da 27 šefova vlada EU razgovaraju o predloženom paketu pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra, promenama u budžetu Unije i da li da daju zeleno svetlo za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Kijevom.

Rukovodstvo Mađarske je više puta zapretilo da će blokirati odluke o sva ta tri pitanja. U pismu, u koje je Gardijan imao uvid, Orban je ponovio svoj stav predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu u kome je pozvao Evropski savet da ne odlučuje o tim pitanjima u decembru jer bi, kako je naveo, "očigledan nedostatak konsenzusa neizbežno doveo do neuspeha".

Prema pisanju britanskog lista Mađarska teoretski mora da završi niz reformi u oblastima kao što su nezavisnost pravosuđa, transparentnost i borba protiv korupcije.

"Stvar principa"

Mesecima su Brisel i Budimpešta pregovarali dok je Mađarska uvodila zakonodavne promene, a EK sada kaže da je mnogo postignuto u reformi mađarskog pravosuđa. 

Jedan zvaničnik EK rekao je novinarima prošle nedelje da bi mogla da bude doneta odluka koja bi dovela do toga da 500 miliona evra bude isplaćeno Mađarskoj u narednim nedeljama, a da 10 milijardi evra bude na raspolaganju u narednim godinama.

U zajedničkoj analizi objavljenoj sredinom novembra, šest vodećih mađarskih organizacija civilnog društva reklo je da "paket reforme pravosuđa usvojen u maju 2023. ostaje suštinski manjkav".

Neimenovani visoki mađarski zvaničnik rekao je za Gardijan da je Mađarska ispunila pravosudnu reformu.  

Zvaničnik je naveo da je pitanje Ukrajine za Orbana je "stvar principa" i premijer veruje da ta zemlja "jednostavno nije u stanju da ispuni kriterijume za članstvo".

Neimenovani zvaničnik EU rekao je da veruje da odluka o odmrzavanju sredstava za Mađarsku neće biti doneta zbog pretnji u vezi sa članstvom Ukrajine, ali je istakao da Unija neće imati izbora i da će morati da da sredstva Budimpešti, ukoliko ona stavi veto.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa