Briselske vesti

Šarl Mišel preskače plenarnu debatu u EP zbog bolova u leđima

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

17:19

Šarl Mišel preskače plenarnu debatu u EP zbog bolova u leđima
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Odlazeći predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel neće učestvovati ove nedelje na plenarnoj debati sa poslanicima Evropskog parlamenta (EP) jer ima bolove u donjem delu leđa, sopštio je danas njegov portparol. 

"Po uputstvu lekara, predsednik mora da ograniči svoje kretanje", rekao je portparol Mišela za Politiko.

Očekivalo se da će se Mišel tokom plenarne debate suočiti sa teškim pitanjima zbog iznenadne odluke da se kandiduje na izborima za Evropski parlament, a njegov portparol rekao je da će predsednik Evropskog saveta razgovarati sa evropskim poslanicima početkom februara. 

Mišel je trebalo da, zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, prisustvuje u sredu plenarnoj sednici u Strazburu kako bi objasnio odnose EU prema mađarskom premijeru Viktoru Obranu, u vezi sa pitanjima vladavine prava. 

Brisel je u decembru prošle godine oblokirao 10,2 milijarde evra zamrznutih fondova EU namenjenih Mađarskoj, što je izazvalo žestoke rekacije u Evropskom parlamentu. 

Mišel je ranije ovog meseca saopštio da je odlučio da učestvuje na evropskim izborima u junu i istakao da će funkciju predsednika Evropskog saveta, ako bude izabran, obavljati dok ne položi zakletvu za poslanika Evropskog parlamenta, što bi trebalo da se dogodi u julu, nekoliko meseci pre isteka njegovog mandata na čelu Evropskog saveta u novembru. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa