Politika

U drvenom čamcu krenuli ka Evropi: Spasioci iz Sredozemnog mora izvukli 394 migranta

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2021

-

18:10

U drvenom čamcu krenuli ka Evropi: Spasioci iz Sredozemnog mora izvukli 394 migranta
Spasavanje migranata u Mediteranu - Copyright Tanjug/AP/Santi Palacios

veličina teksta

Aa Aa

Dva humanitarna spasilačka broda izvukla su iz Sredozemnog mora 394 izbeglice koji su pokušali da prebegnu iz Afrike u Evropu.


Akcija u tuniskim teritorijalnim vodama, na oko 68 kilometara od severnoafričke obale, na plovnom putu i u blizini naftnih platformi, u kojoj su učestvovali jedan nemački i jedan francuski brod, trajala je punih šest sati, saznaje izveštač Rojtersa od jednog očevica.

Jahta Nadir, iz nemačke nevladine organizacije Resk Šip, kasnije je priskočila u pomoć i pružila poršku spasilačkoj akciji.

Bili u pretrpanom drvenom čamcu

Za sada nema informacija da li ima poginulih ili povređenih među izbeglicama koji su u pretrpanom drvenom čamcu pokušavali da se domognu Evrope, ali je potvrđeno da je čamac propuštao vodu i da je motor bio u kvaru.

Sa letnjim temperaturama i povoljnijim meteorološkim prilikama, povećao se i broj izbeglica koji pokušavaju da iz Libije i Tunisa prbegnu u Italiju i druge evropske zemlje.


Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije povezane sa UN, samo u ovoj godini je više od 1.100 ljudi koji su bežali od sukoba i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku, nestalo u vodama Mediterana.

Preporuka za vas

Fronteks se suočava sa krizom poverenja: Tri organizacije tužile agenciju zbog kršenja ljudskih prava
Austrijski ministar: Belorusija očigleno koristi Erdoganov model, EK šalje pogrešan signal

Komentari (0)

Srbija