Politika

Rasprava u Evropskom parlamentu o Srbiji: Šta se sve moglo čuti i kakva rezolucija može da se očekuje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/01/2024

-

11:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Evropskog parlamenta sinoć su debatovali o izborima i postizbornoj situaciji u Srbiji. Svoje viđenje je na samom početku izneo evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders, a potom je usledila i polučasovna debata. Rejnders je na samom početku rekao da državni organi Srbije treba na transparentan način da istraže sve izveštaje o navodnim neregularnostima na izborima. To uključuje, kako je rekao, i navode o neregularnostima u Beogradu i drugim opštinama. 

"U usvajanju finalnog OEBS-ODIHR izveštaja i preporuka za buduće izbore, očekujemo od Srbije da ih implementira brzo, pre narednih izbora. Spremni smo da podržimo Srbiju u njenoj implementaciji tih preporuka. Pratimo blisko proteste u Srbiji posle izbora. Dozvolite mi da podvučem važnost i pravo na održavanje mirnih demonstracija. U isto vreme, nasilje nije rešenje i nije prihvatljivo. Akcije policije moraju da budu proporcionalne i da poštuju osnovna prava", rekao je Rejnders.

Oko 15 evropskih poslanika iznelo je svoje viđenje i mišljenje u vezi sa izborima u Srbiji. Kako javlja dopisnica Euronews Srbija, to mišljenje je bilo različito u zavisnosti od toga da li dolaze iz levice ili sa desnog političkog spektra, iz kojih zemalja i kojih političkih opcija. 

Kada se govori o porukama onih evropskih poslanika koji su boravili u Srbiji uoči izbora, koji su posmatrali izbore 17. decembra, ali koji su bili i dan posle, neke od poruka su poput one koju je izneo Andreas Šider iz Socijaldemokratske partije Austrije, da postoje liste nepravilnosti, poput kako kaže, fantomskih glasačkih kupovina glasova i jednostranog medijskog izveštavanja. Viola von Kramon iz Zelenih, koja je takođe boravila u Beogradu, tvrdi da je bilo masovnih migracija glasača u Beograd i poziva na sprovođenje međunarodne istrage. 

"Pozivamo nadležne da istraže sve"

"Kao posmatrači na dan izbora smo rekli da su uglavnom poštovane ključne procedure za glasanje i brojanje glasova. Međutim, bilo je slučajeva nedostatka tajnosti. Primili smo nekoliko izveštaja o masovnom registrovanju u Beogradu glasača iz inostranstva i iz drugih opština u Srbiji, posebno kako bi se povećalo biračko telo. Pozivamo nadležne organe da to istraže i daju nam ishode svih problematičnih pitanja o kojima smo govorili. Ovo je rečeno zajednički od strane svih posmatrača Evropskog parlamenta 18. decembra. Drage kolege, stajao sam iza ovih reči tada, stojim i sada. To činim jer verujem da Srbija zaslužuje bolje. Zaslužuje evropsku budućnost", rekao je Vladimir Bilčik iz redova Evropske narodne partije koji je boravio u Beogradu. 

Zabeležene nepravilnosti koje su se desile na ovim izborima pokazuju da Srbija ima problem sa osnovnim demokratskim standardima i sprovođenjem slobodnih i poštenih izbora, tvrdio je zastupnik grupe "Obnovimo Evropu” Klemen Grošelj, iz redova slovenačkog zeleno-liberalnog Pokreta Sloboda.

"Protiv Srbije se koristi isti recept koji je levičarska liberalna opozicija pokušala u Mađarskoj"

Sa druge strane, neki drugi evropski poslanici kažu da se rezultati izbora ne mogu dovesti u pitanje s obzirom na to da je bilo oko 5.000 međunarodnih posmatrača. 

"Nažalost, ovde u Evropskom parlamentu protiv Srbije se koristi isti recept koji se koristio i protiv Mađarske 2010. Kada je levičarska liberalna opozicija pokušala da preokrene domaće izborne neuspehe u uspehe, ne kroz demokratske izbore, nego kroz spoljašnju pomoć. Baš kao što je ta taktika propala u slučaju Mađarske, to neće proći ni u slučaju Srbije. Postoji razlika. Mađarska je već članica, ali Srbija se još nije priključila Evropskoj uniji. Kao što vidimo, diskreditivna kampanja je već počela ovde u Evropskom parlamentu", naveo je samostalni mađarski poslanik Andor Deli.

Priča u vezi sa izborima i postizbornom situacijom u Srbiji u Evropskom parlamentu i dalje nije završena. Sada se sačinjava rezolucija o kojoj bi prema sadašnjem stanju stvari trebalo da se glasa i da bude usvojena 8. februara. Podsetimo, ova debata o izborima i postizbornoj situaciji u Srbiji nije bila prvobitno planirana, ali su četiri velike političke grupacije Evropskog parlamenta tražile da se uvrsti u dnevni red.

Evropska narodna partija je tražila da rezolucija bude na dnevnom redu onog trenutka kada već bude objavljen izvještaj ODHIR-a. 

Stojiljković: "Klasičan folklor" Evropskog parlamenta

Komentarišući za Euronews Srbija sinoćnu raspravu u EP, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da se mogao videti jedan "klasičan folklor" Evropskog parlamenta, gde je dvadesetak ljudi imalo jednominutne iskaze i čije su pozicije zavisile od toga iz koje zemlje, koje poslaničke grupe dolaze.

Euronews

"Ovo je mala taktička pobeda za, ne bih rekao, samo opoziciju okupljenu u Srbiji protiv nasilja, nego pre svega za nas kao građane i građanke, jer je samo stavljanje na red koje je predložilo 4 od 7 poslaničkih grupa, nešto što treba da otvori prostor, da se to na agendi u Srbiji drži, jer sleduje, kao što svi znamo, izveštaj, znači ovo je bila rasprava pre izveštaja, i glasanje o njemu i neka vrsta poruke, deklaracije ili saopštenja koje će Evropski parlament dati do polovine februara".

Govoreći o tome kakav se konačan izveštaj može očekivati, Stojiljković kaže da će on verovatno biti u neutralnijem tonu s obzirom na to da će biti izbalansira u odnosu na više različitih grupa u EP, a najvećoj pripada i SNS.

"Ostaće jako kritičan ton, to je nemoguće uraditi sa ovim brojem istraživača posmatrača izbora i posmatračkih misija koje su dosta brzo ovoga puta izašli sa svojim nalazima. Ali još nemamo taj konačan izveštaj, on se još čeka. Dobićemo taj konačan izveštaj, a on će onda praktično biti nešto što je shvatanje da Evropska unija, taj kolektivni politički zapad na kom se ipak u velikoj meri u sve meandre oslanja ovaj vlast, nema više nekritičku podršku", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija