Politika

Bilčik uoči debate u Evropskom parlamentu: Važno da nova vlada što pre počne sa radom, u raspravi najvažnije činjenice

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2024

-

16:52

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

 Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas, uoči današnje rasprave u EP o situaciji u Srbiji nakon izbora, da je važno da novi parlament i vlada u Srbiji počnu sa radom što je pre moguće i istakao da je u raspravi najvažnije držati se činjenica koliko god je to moguće.  

"Za mene je najvažnije da se držimo činjenica koliko god je to moguće. Izdali smo vrlo jasno zajedničko saopštenje svih poslanika koji su došli da posmatraju izbore u Srbiji. Imali smo zajedničke preliminarne zaključke OEBS-ove misije ODIHR-a i mislim da bi bilo najbolje da imamo diskusiju o činjenicama o tome šta se dešava na terenu na osnovu konačnog izveštaja OEBS-ovog ODIHR-a, koji očekujemo da bude objavljen u narednim nedeljama", rekao je Bilčik za Tanjug. 

On je izrazio nadu da će taj izveštaj biti objavljen što pre i istakao da će on predstavljati veliku pomoć kako bi se održala diskusija o činjenicama, a ne politička debata.

Ističući da je važno da novi parlament i nova vlada u Srbiji počnu sa radom što je pre moguće, rekao je, kako je ovo  pogodan trenutak za proširenje, za napredak. 

"Srbija može da napreduje samo ako ima funkcionalne institucije, zasnovane na novoj većini na parlamentarnim izborima. To je izuzetno važno. Rad počinje, svi se angažuju", rekao je Bilčik. 

On je dodao da je Evropski parlament spreman da se angažuje i pomogne u podsticanju dijaloga u Srbiji, kao i podsticanju "snage javne debate i demokratskih institucija".

"To je nešto što se nadam da ćemo čuti tokom diskusije danas", rekao je Bilčik.

"Srbija zaslužuje evropsku budućnost"

On je dodao da će to biti neke od njegovih poruka koje želi da prenese.  

"Potrebna nam je evropska Srbija i Srbija zaslužuje evropsku budućnost, ali svi odgovori na to su u rukama svih političkih snaga širom Srbije. Nadam se da se svi ponašaju odgovorno i sa pogledom na budućnost, a ne na prošlost. Prošlost je bila teška, ponekad tragična. Vreme je da idemo napred", rekao je Bilčik.

Istovremeno je rekao da se nada da će biti, kako je naveo, istražene sve nepravilnosti koje su prijavljene i uočene tokom izbora i poručio da to mora da se uradi zarad svih u Srbiji.  

Rekao je da je održavanje ovakve debate bio zahtev jednog broja političkih grupa koje su dobile većinsku podršku i da misli da će to biti veoma politička debata, koja će se osvrnuti i na polarizovanu situaciju u Srbiji posle izbora, ali i pre izbora i ocenio da je društvo u Srbiji podeljeno o čemu svedoče protesti i nezadovoljstvom koje se iskazuje na ulicama, te da očekuje vrlo političku debatu na plenarnoj sednici EP.                      

Na pitanje kada se može očekivati glasanje o rezoluciji, Bilčik je rekao da su se poslanici u EP dogovorili da će to biti na prvoj narednoj plenarnoj sednici, ali da je njegova molba bila da "imamo rezoluciju tek kada budemo imali konačan izveštaj" ODIHR-a i poručio da će nastaviti da se za to zalaže, zajedno sa drugim političkim grupama. 

"Zato što mislim da rezolucija u ovom trenutku ima smisla, postoji snažna podrška za to širom ovog doma, ali mora biti zasnovana na činjenicama, mora da bude bez emocija koliko god je moguće", rekao je Bilčik. 

On je dodao da će to biti politički dokument, ali da on mora da bude zasnovan na nalazima OEBS-ove misije ODIHR i da bi zato bilo najbolje imati ovaj dokument kada budu postojali konačni zaključci te posmatračke misije. 

"To će biti značajan dokument. Uvek je. Moramo ma to da se osvrnemo, uzmemo to u obzir i odrazimo u rezoluciji", zaključio je Bilčik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija