Politika

Bilčik pojasnio svoj stav o izborima u Srbiji: "Zabrinut sam zbog broja pritužbi i nepravilnosti koje se prijavljuju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2023

-

20:01

Bilčik pojasnio svoj stav o izborima u Srbiji: "Zabrinut sam zbog broja pritužbi i nepravilnosti koje se prijavljuju"
Vladimir Bilčik - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik oglasio se saopštenjem u svetlu, kako je naveo, brojnih pogrešnih tumačenja njegovih izjava posle vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji.  On kaže da je zaista zabrinut zbog broja pritužbi i nepravilnosti koje se prijavljuju i naglašava da je imperativ da se svi izborni nedostaci i žalbe rešavaju kroz institucije Republike Srbije.

Bilčik je naveo da bi želeo da razjasni neka pitanja kako bi se izbeglo dalje širenje nepotpunih informacija. Tako navodi da su prevremeni parlamentarni izbori 17. decembra održani usred društveno i politički podeljenog pejzaža.

Iako su, kaže, izbori tehnički dobro vođeni i protekli bez većih nemira, međunarodni posmatrači su prijavili brojne nepravilnosti.

To, dodaje Bilčik, uključuje zloupotrebu javnih resursa, nedostatak razdvajanja između zvaničnih funkcija i aktivnosti kampanje, zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući slučajeve kupovine glasova.

Pored toga, dodaje Bilčik, REM je bio pasivan tokom cele kampanje i njegovi predstavnici nisu komunicirali sa međunarodnim posmatračima.

On kaže da je zaista zabrinut zbog broja pritužbi i nepravilnosti koje se prijavljuju.

"Da bismo detaljno ocenili ove izbore, potreban nam je završni izveštaj misije OEBS-a. Imperativ je da se svi izborni nedostaci i žalbe istinski rešavaju kroz institucije Srbije. Računamo na njihovu punu posvećenost saradnji sa međunarodnim organizacijama. Otklanjanje određenih nepravilnosti na dan izbora i sistemskih nedostataka u izbornom okviru ostaje u interesu svih – države, birača i napretka Srbije na putu ka EU", poručio je Bilčik.

On kaže da je kao stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju uvek pozivao srpske vlasti da u potpunosti ispune preporuke OEBS/ODIHR-a o sprovođenju izbora.

"Postoji nekoliko paragrafa koji se odnose na sprovođenje izbora u mom najnovijem izveštaju o Srbiji koji je usvojila ogromna većina poslanika EP u maju 2023. Konkretno, paragraf 24 poziva Srbiju da u potpunosti odgovori na preostale preporuke OEBS-a, posebno na pristup konkurentskih kandidata Evropskom parlamentu, medija, povećana transparentnost i odgovornost finansiranja kampanje, kao i mere za borbu protiv pritiska na birače i zloupotrebe administrativnih resursa, u konsultaciji sa stručnim organizacijama civilnog društva i mnogo uoči narednih izbora, kako bi se sprečile nepravilnosti i bilo kakve prevare i garantovalo demokratsko funkcionisanje zemlje", zaključuje Bilčik u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija