Politika

Bilčik za Euronews Srbija: Delegacija EP dolazi u Srbiju, cilj da osiguramo da građani mogu da glasaju u fer uslovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Teodora Vasiljević

06/12/2023

-

15:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija Evropskog parlamenta boraviće u Srbiji od 14. decembra kako bi posmatrala predstojeće izbore, potvrđeno je za Euronews Srbija u Briselu. Grupu će činiti nekoliko evroparlamentaraca, među kojima je i aktuelni izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik. 

"Imali smo konstitutivni sastanak delegacije i odlučili smo da će biti predvođena našim kolegom Klemenom Grošeljom iz Slovenije. Delegaciju će činiti članovi Evropskog parlamenta, koji će predstavljati sve glavne političke grupacije. Ja dolazim kao predstavnik Evrposke narodne partije, kolega Andreas Šider iz grupe socijalista i demokrata, Viola fon Kramon iz redova Zelenih, imaćemo kolege iz "Obnovimo Evropu", kolega Klemen Grošelj koji vodi delegaciju. Pridružuje nam se i Havijer Nart, kao i Malin Bjork iz Levice, nadam se da nisam nikoga zaboravio. To je zapravo punopravna delegacija kolega, od kojih su neki dobro poznati širom Zapadnog Balkana i koji su voljni da dođu i da posmatraju izbore", rekao je Bilčik za Euronews Srbija.

Kako je rekao, radiće vrlo blisko sa misijom OEBS-ODIHR, posmatračkom misijom koja je već pokrenuta, kao i sa onim koji budu dolazili iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

"I naravno, sastajaćemo se sa nosiocima vlasti pre izbora, svim relevantnim akterima u zemlji, predstavnicima civilnog društva, medija, sa drugim posmatračima... Naš doprinos i naš interes će biti da osiguramo da građani Srbije, glasači u celoj Srbiji imaju mirne izbore, da mogu da glasaju po slobodnoj volji u fer uslovima. To će biti naš glavni cilj koji želimo da postignemo svojim prisustvom u Srbiji. Posmatraćemo izbore u Beogradu, ali takođe i van njega. Verovatno ćemo imati tim na severu, u Vojvodini, u okolini Novog Sada i u Novom Sadu. Želimo takođe da putujemo i ka jugu, u centralnu Srbiju. Dakle, bićemo dobro rasprostranjeni i radićemo blisko sa svima koji budu posmatrali izbore. To je šansa za Srbiju, da bira demokratski. Evropski parlament je uvek stajao uz demokratsku Srbiju i to je naš doprinos. Baš kao što smo i prošlog pita došli da pomognemo, učinićemo to opet", rekao je Bilčik.

On, međutim, ističe i da je rano govoriti o tome sa kim će se sve sastati uoči izbora i kakav će biti izborni dan. Dodaje da plan postoji i da će biti u kontaktu sa nosiocima vlasti.

"Tek smo konstituisali našu delegaciju, tako da nam je potrebno vreme da o svemu porazgovaramo. Ali, naravno, nadamo se da ćemo razgovarati sa svim relevantnim političkim nosiocima vlasti, glavnim predstavnicima glavnih političkih partija koji učestvuju, predstavnicima države na najvišem političkom nivou, sa posmatračima, relevantnim nevladinim organizacijama, predstavnicima civilnog društva. Želimo da imamo sliku šta se dešavalo i šta se dešava u kampanji, šta možemo da očekujemo na dan izbora. Nadam se da ćemo našim prisustvom osigurati da izbori budu glatki, mirni, u slobodnim i fer uslovima", dodao je Bilčik.

Na pitanje da li već prate kako se odvija kampanja u Srbiji, Bilčik kaže da svi članovi delegacije čitaju, gledaju i prate srpske medije i da predano i voljno već posmatraju sve izdaleka.

"Naravno, sve to će biti važan deo naše ukupne procene koja će biti prezentovana u oviru naših prvih preliminarnih zaključaka. To će biti predstavljeno na konferenciji za novinare u ponedeljak 18. decembra u popodnevnim časovima. Tada ćemo razgovarati sa medijima o tome šta smo zaključili na osnovu posmatranja. Do tada naravno nećemo komentarisati aktuelnu političku situaciju i zaključke koje izvodimo iz kampanje i izbora, u smislu samog procesa. Kada se približimo datumu imaćemo više informacija o tome sa kim ćemo se tačno sastati i gde. Našim prisustvom samo želimo da pošaljemo jasnu poruku: evropski put Srbije je ekstremno važan, nama znači, što je razlog zbog koga ćemo biti prisutni na terenu, da pokažemo naš angažman", istakao je izvestilac Evropskog parlamenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija