Politika

Rode: Prikupljanje potpisa da počne što pre i u ostalim opštinama na severu KiM

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

20:13

Rode: Prikupljanje potpisa da počne što pre i u ostalim opštinama na severu KiM
Jorn Rode - Copyright Deutsche Botschaft Pristina/Ambasada Nemačke u Prištini

veličina teksta

Aa Aa

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode poručio je danas da proces prikupljanja potpisa za peticiju za smenu gradonačelnika treba da počne što pre i da se odvija neometano i u preostale dve opštine na severu Kosova i Metohije.

"Svesrdno podržavam izjavu mog kolege, ambasadora EU na Kosovu! Najvažnije je da proces prikupljanja potrebnih potpisa počne što pre i da se odvija neometano i u preostale dve opštine", napisao je Rode na društvenoj mreži X, komentarišući objavu šefa kancelarije EU u Prištini Tomaša Sunioga koji je ranije danas pozvao Prištinu da obezbedi svu neophodnu dokumentaciju i omogući grupama građana da pokrenu prikupljanje potpisa i u Zubinom Potoku i Zvečanu.

Suniog je naveo da je ključno brzo održati vanredne lokalne izbore na severu Kosova i Metohije, uz ''bezuslovno učešće'' Srba sa KiM, dodavši da je dobro to što su Srbi započeli prikupljanje potpisa za peticiju za opoziv gradonačelnika u Severnoj Mitrovici i Leposaviću.

Građanske inicijative u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici započele su u sredu prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika.

Za gradonačelnike četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM izabrani su Albanci, na lokalnim izborima održanim u aprilu prošle godine, koje su Srbi bojkotovali zbog nepoštovanja briselskih sporazuma od strane Prištine, stalnih upada specijalnih jedinica na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba. 

Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, tačnije tada je glasačko pravo iskoristilo njih 1.567, od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Peticije za smenu gradonačelnika pokrenula je grupa građana iz severnog dela Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.

Privremene vlasti u Prištini su prošlog leta usvojile tzv. administrativno uputstvo za razrešenje gradonačelnika putem peticije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija