Politika

Ministarstvo kulture traži da međunarodne institucije reaguju: "Skrnavljenje svega što je srpsko uvek imalo isti cilj"

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2024

-

15:40

Ministarstvo kulture traži da međunarodne institucije reaguju: "Skrnavljenje svega što je srpsko uvek imalo isti cilj"
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo kulture Srbije pozvalo je danas međunarodne organizacije i institucije da reaguju na informacije o zauzimanju oko 50 ari zemljišta na kojem se nalaze temelji manastira i Crkve Bogorodice Hvostanske iz šestog veka u opštini Istok na Kosovu i Metohiji, kako bi se zaštitila osnovna ljudska prava Srba i kulturna i verska baština u pokrajini. 

Ministarstvo u saopštenju ocenjuje da "i ova kampanja jasno pokazuje da privremene institucije u Prištini nastavljaju nasilje nad srpskim sakralnim duhovnim nasleđem u cilju zastrašivanja i progona, kao i prisvajanja kulturne baštine u sklopu projekta lažne države".

"O licemerju otimanja srpskog kulturnog nasleđa grubim falsifikatima pod maskom njegove zaštite posebno jasno svedoče činjenice da se ovo dešava upravo na području gde se nalaze srpski povratnici, izbegli od albanskog pogroma, i to u vreme duhovnih praznika. Tako je nasilje sračunato da postigne najjači efekat nečovečnosti i skrnavljenja", ističe se u saopštenju. 

Iz Ministarsva navode da je ovaj obrazac, na žalost, dobro poznat, jer je često korišćen u nasilju nad nasleđem i pravima srpskog naroda. 

"Sve ovo bi moralo da bude još vidljivije i da zahteva reakciju međunarodne zajednice, imajući u vidu bezočne pretenzije Prištine da se brutalnim nasiljem nad srpskim kulturnim nasleđem preporuči za članstvo u međunarodnim organizacijama i to upravo onim koji brinu o nasleđu od univerzalne vrednosti, kakvo je upravo ogromno i izvanredno vredno srpsko sakralno nasleđe na Kosovu i Metohiji", poručili su iz Ministarstva. 

U saopštenju se ocenjuje da je skrnavljenje svega što je srpsko uvek imalo isti cilj, da "sejanjem straha ukloni i srpski narod i tragove njegovog postojanja sa prostora Kosova i Metohije, kolevke njegove državnosti i kulture". 

Dokaz za to, dodaje se, je i često skrnavljenje pravoslavnih grobalja, kao posebno brutalna demonstracija mržnje i anticivilizacijskih poriva.

"Ministarstvo kulture ponovo apeluje na sve međunarodne organizacije i institucije da konačno reaguju na politiku mržnje i nasilja u okviru svog mandata i svojih nadležnosti kako bi se zaštitila osnovna ljudska prava Srba i kulturna i verska baština na Kosovu i Metohiji", stoji u saopštenju. 

Iz Ministarstva podsećaju da je samo tokom pogroma uništeno 35 crkava i manastira, od kojih je 19 spomenika kulture prve kategorije, kao i 16 pravoslavnih crkava koje nisu kategorisane. 

Istovremeno, uništeno je i ukradeno oko 10.000 vrednih fresaka, ikona, putira i mnogih drugih crkvenih relikvija, kao i knjige krštenih, venčanih i umrlih, koje svedoče o vekovnom trajanju Srba na Kosovu i Metohiji, a zapaljena su i oskrnavljena brojna srpska groblja. 

Iz Ministarstva podsećaju o da su zbog kontinuirane ugroženosti srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške 2006. godine upisani na Listu svetske baštine u opasnosti.

Temelji srpskog manastira Bogorodice Hvostanske u mestu Studenica, u opštini Istok, ograđeni su, a na tabli je na albanskom jeziku napisano da je reč o bazilici.

Prema izveštajima medija, na tom lokalitetu angažovana je teška mehanizacija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija