Politika

ECB i EK: Evro nije legalno sredstvo plaćanja na Kosovu, ne postoji sporazum sa EU

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2024

-

11:57

ECB i EK: Evro nije legalno sredstvo plaćanja na Kosovu, ne postoji sporazum sa EU
ECB i EK: Evro nije legalno sredstvo plaćanja na Kosovu, ne postoji sporazum sa EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evro nije legalno sredstvo plaćanja na Kosovu, s obzirom na to da je Priština jednostrano usvojila evropsku valutu 2002. godine, navodi se na sajtu Evropske centralne banke.

Takođe, ECB ukazuje da Kosovo nije član EU, ali da evro od 2002. godine služi kao de fakto sredstvo plaćanja na toj teritoriji.

ECB podseća da je isto to uradila i Crna Gora 2002. godine.

"To znači da evro tamo nije legalno sredstvo plaćanja, ali da ga je stanovništvo tako prihvatilo. Pre 2002, stanovnici Kosova i Crne Gore su koristili nemačku marku", navela je Evropska centralna banka.

Evropska komisija je, takođe, na svom sajtu navela da Kosovo i Crna Gora koriste evro kao de fakto domaću valutu iako nemaju sporazume o tome sa EU.

"Ovo je u skladu sa starom praksom kada se tamo ranije koristila nemačka marta, kao de fakto valuta", navela je EK.

EK podseća da Monako, San Marino, Vatikan i Andora, koje nisu članice EU, koriste evro kao svoju valutu, jer su zaključile monetarne sporazume sa EU.

Kako je navedeno, to im garantuje da proizvode ograničene količine kovanica  evra sa svojim dizajnom na jednoj - nacionalnoj strani novčića, ali ne i da izdaju evro novčanice evra.

Evro koriste i neke francuske prekomorske teritorije koje nisu deo EU, ali nemaju mogućnost izdavanja sopstvenih kovanica.

Kosovska Centralna banka (CBK) je 27. decembra 2023. usvojila Uredbu o gotovinskom poslovanju, koja će stupiti na snagu 1. februara 2024. godine i predviđa ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom.

Stano: Stano: EK analizira i traži pojašnjenja o odluci Prištine o platnom prometu

Portparol Evropske komisije Peter Stano rekao je da EK i dalje analizira odluku Prištine o prekidu prometa svih valuta osim evra i traži pojašnjenja tim povodom, te istakao da se od Beograda i Prištine očekuje da izbegavaju nekoordinisane akcije, koje ne idu u prilog normalizaciji odnosa.

"I dalje analiziramo i tražimo pojašnjenja o toj odluci, razlozima (za njeno donošenje), motivacijama i mogućim implikacijama, ali generalno se od Kosova i Srbije očekuje da izbegavaju nekoordinisane akcije, koje nisu pogodne po normalizaciju odnosa i koje bi mogle negativno da utiču na stabilnost na terenu", rekao je Stano na brifingu za novinare u Briselu.

On je apelovao na obe strane da se ovom temom pozabave u okviru dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU.

Portparol EK je tako odgovorio na pitanje kakav je stav EK u vezi sa odlukom centralne banke u Prištini da zabrani sve valute na KiM starije od evra, imajući u vidu da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao u Davosu da službe EU analiziraju situaciju, dok Beograd upozorava da će doći do obustave isplata plata i penzija u dinarima.
 

Komentari (0)

Srbija