Politika

Jovanović: Gradićemo Inovacioni distrikt u Kragujevcu, ove godine završavamo Ložionicu u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

12:24

Jovanović: Gradićemo Inovacioni distrikt u Kragujevcu, ove godine završavamo Ložionicu u Beogradu
Mihailo Jovanović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Digitalizacija i dalja primena veštačke inteligencije kao i rad na implementaciji biotehnologije i bioinformatike sastavni su deo programa razvoja Srbije koji je nedavno predstavio predsednik Aleksandar Vučić, izjavio je Tanjugu ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

On je istakao da će najvažniji projekti iz navedenih oblasti biti izgradnja Inovacionog distrikta u Kragujevcu, što će početi do kraja februara kao i završetak Ložionice u Beogradu planiran tokom ove godine.

"Spremamo se da do kraja februara krenemo sa izgradnjoim Inovacionog distrikta u Kragujevcu, posebnog kompleksa  poslovnog tipa u kome će se nalaziti naučno-tehnološki park, ali će biti i mesta za startape iz Kragujevca i širom Srbije.

Do kraja godine planiramo i završetak izgradnje inovacionog centra u Beogradu, a to je kompleks Ložionica, specifičan centar namenjen kreativnoj industriji, digitalizaciji, inovacijama, ali i umetnosti i kulturi", rekao je on.

Dodao je da će to biti jedinstvena tačka spajanja nauke i umetnosti, kulture i digitalizacije od koje se očekuje da bude jedna od atrakcija Beograda.

Širenje mreže brzog interneta

Paralelno sa ovim projektima radiće se na širenju mreže brzog interneta u selima Srbije.

"Želimo i da svako selo i svaku tačku povežemo na brzi internet i ne odustajemo od našeg plana da do kraja 2025. godine sva sela u Srbiji dobiju brzi internet. U ovom trenutku se radovi odvijaju na skoro 200 gradilišta ili klastera širom Srbije, više od 100 klastera je dobilo svoj interenet, pokrili smo više od 50.000 domaćinstava u u narednom periodu ćemo intenzivirati radove", istakao je Jovanović.

On je ukazao da je proteklih godina stvorena dobra osnova za razvoj digitalizacije, primene veštačke inteligencije i slično i da je od 2017. kada je digitalizacija postala jedan od prioriteta Vlade Srbije dosta urađeno na imlementaciji infrastrukture bitne za razvoje elektronske uprave i digitalizaciji u Srbiji.

"Podigli smo kapacitete velikog državnog Data centra koji je urađen u skladu sa najvišim tehničkim i bezbednosnim  standardima i za koji imamo sertifikat klase 4 po čemu je jedinstven u južnoj i jugoistočnij Evropi. Nabavili smo superračunar koji smo dali besplatno na korišćenje našim fakultetima i institutima i startapima u okviru naučno-tehnoloških parkova", rekao je Jovanović za Tanjug.

Dodao je da će se zahvaljujući tome u narednom periodu dalje raditi i na proširenju kapaciteta državnog Data centra kroz opremanje novih modula, ali i izgradnju novog bloka 2 ovog centra.

Prema njegovim rečima, radi se i na nabavci dva nova superkompjutera po čemu će Srbija biti jedinstvena u Evropi, jer takve kapacitete superračunara na kojima se razvija veštačka inteligencija nema nijedna evropska zemlja.

Komentari (0)

Srbija