Politika

Održan protest "Srbije protiv nasilja": Okupljanje ispred Ustavnog suda, pa šetnja, zahteva se poništavanje izbora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/01/2024

-

18:28

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Novi protest opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" zbog, kako tvrde, krađe glasova na decembarskim izborima u Srbiji održan je večeras. Građani su se okupili ispred ustavnog suda Protest u organizaciji koalicije Srbija protiv nasilja koji je počeo ispred Ustavnog suda, završen je ispred zgrade RTS-a gde su predstavnici koalicije zatražili da javni servis promeni odnos prema opoziciji i građanima koji su za njih glasali.

Saobraćaj u delu Bulevara Kralja Aleksandra kao i na Trgu Nikole Pašića, Dečanskoj, Makedonskoj, Svetogorskoj i Takovskoj posle protesta je normalizovan. Predstavnici opozicije naveli su da neće odustati od "borbe za RTS" koji treba, kako su rekli, da izveštava u interesu građana.

Lista "Srbija protiv nasilja" je predala danas Ustavnom sudu zahtev za poništavanje parlamentarnih i pokrajinskih izbora i to je, kako su oni rekli, nastavak pravne borbe za osporavanje izbornih rezultata od 17. decembra. Oni su prošle nedelje Ustavnom sudu podneli i zahtev za poništavanje beogradskih izbora. 

Na skupu je pravnica Jelena Jerinić iz pravnog tima SPN rekla da su ranije danas Ustavnom sudu predali zahev za poništavanje republičkih izbora. Dodala je da su podneli i 20 podnesaka, ali da se sud nije oglasio tim povodom.

Simbolički okupljanje ispred Ustavnog suda je zbog toga što, kako su rekli ispred ove liste koja organizuje proteste, zato što žele da poruče sudijama Ustavnog suda da treba da sude u skladu sa zakonima i u skladu sa interesima građana, a ne, kako su rekli, sa interesom vlašću.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Radomir Lazović ispred koalicije "Srbija protiv nasilja" poručio je da opozicija ne odstupa od svoje borbe, da će nastaviti da se bori na tri nivoa, kroz institucije, kroz iscrpljivanje svih pravnih  sredstava kako bi osporili rezultate izbora, zatim okupljanjima na ulici kako bi izvršili pritisak na vlast da ispuni njihove zahteve i treći nivp borbe jeste obaveštavanje Evropske unije o tome šta se u Srbiji dogodilo. 

On je poručuio i da je opozicija zadovoljna razgovorima koje je imala sa evropskim zvaničnicima.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

"Zadovoljni smo reakcijama, zadovoljni smo jasnim stavovima međunarodnih posmatrača i OBES-, Saveta Evrope i ODHIR. Oni su vrlo jasno rekli da su izbori pokradeni. Sada se bavimo time da obezbedimo da dođe jedna nezavisna međunarodna komisija koja će na osnovu toga što se utvrdilo da radi na sprovođenju unapređenja izbornih uslova kako se krađa više nikada ne bi mogla ponoviti i ja se stvarno nadam da posle 8. februara kada će biti i zasedanje EP i najverovatnje biti donesena rezolucija o onome što se dešava, ja zaista mislim da smo sada bliže ponavljanju izbora nego što smo bili prethodnih dana", rekao je Lazović.

Srđan Milivojević iz DS-a rekao je da će se borba za fer izbore voditi pred domaćim i međunarodnim institucijama i na ulicama, a da su se Ustavnom sudu obratili da bi pomogao da se okonča izborni spor.

Protestu su prisustvovali predstavnici opozicije Robert Kozma, Janko Veselinović, Srđan Milivojević, Pavle Grbović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Zdravko Ponoš Radomir Lazović, koji je rekao da protesti neće imati redovan ritam. Prethodni protest koalicija Srbija protiv nasilja je organizovala 16. januara ispred sedišta RIK-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija