Politika

Očekivanja od Ustavnog suda i EP: "Opozicija deluje reaktivno, za većinu građana je izborni proces završen"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2024

-

16:45

Očekivanja od Ustavnog suda i EP: "Opozicija deluje reaktivno, za većinu građana je izborni proces završen"
Očekivanja od Ustavnog suda i EP: "Opozicija deluje reaktivno, za većinu građana je izborni proces završen" - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Opozicija je podnela 20 podnesaka Ustavnom sudu u toku ovog izbornog procesa, a poslednji, koji je podnet u petak, je zahtev da se, pored beogradskih, ponište i rezultati parlamentarnih i pokrajinskih izbora zbog, kako tvrde, izborne krađe. Predstavnici opozicije poručuju i da ne žele da ulaze u priču o formiranju Skupštine Srbije pre rezolucije Evropskog parlamenta koja bi trebalo da bude donesena tri dana pre konstitutivne sednice.

Ispred Ustavnog suda u Beogradu u petak je održan protest koji je organizovala koalicija "Srbija protiv nasilja" gde je upućen zahtev za poništavanjem izbora. Prethodno je, podsetimo, o navodnim neregularnostima na izborima u Srbiji bilo reči i u Evropskom parlamentu i u Savetu Evrope.

Ipak, kada je reč o žalbama Ustavnom sudu, politikolog Dejan Bursać kaže za Euronews Srbija da što se tiče političkog efekta, smatra da neće biti pozitivnih ishoda po opoziciju. Dok očekuje da će žalbe da budu odbačeme, nije siguran, kako kaže, ni koliko to ima bilo kakvu mobilizacionu poruku prema građanima.

"Za većinu građana je izborni proces ustvari završen. Ovo što sada opozicija radi upada u ono što glasači, pa čak i glasači opozicije, često zameraju političkim partijama, a to je neka konstantna reaktivna pozicija, dakle oni nisu proaktivni, nego reaguju na neka dela vlasti, reaguju čak zakasnelo", rekao je Bursać.

"Čekati da se neko oglasi, pa da vlast sama kolabira, to se neće desiti"

Podsetimo, vanredni parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji održani su pre nešto više od mesec dana, a na izborima za Narodnu skupštinu pobedu je odnela vladajuća Srpska napredna stranka osvojivši čak 129 mandata. Kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije može se očekivati od 1. februara. Tek sa formiranjem Narodne skupštine počinje da teče rok od 90 dana za formiranje i nove Vlade Srbije.

"Mislim da je to negde ideja vladajućih stranaka, da taj proces vode konstitutivno onako kako nalažu propisi, a verovatno i kako bi formirali vlast i na republičkom, a možda i na beogradskom nivou jer bi to bila vrlo značajna poruka prema biračima, a sve to verovatno gledajući junske lokalne izbore", rekao je Bursać.

Kako ističe, junski lokalni izbori biće fokus u narednih nekoliko meseci.

"Za svega nekoliko meseci dolaze lokalni izbori, oni dolaze u ovom kontekstu koji i dalje nije najbolji za vlast, opozicija i dalje ima neke šanse i posebno ako pogledamo gradove poput Novog Sada, Niša, poput centralih beogradskih opština i slično. Pogledamo rezultate iz decembra sa parlamentarnih izbora u tim lokalnim samoupravama, vidimo da opozicija zaista ima tu realnu šansu da nešto uradi, možda čak i pobedi u nekim od tih lokalnih samouprava, što bi zaista bila velika stvar u ovom kontekstu i u političkoj atomosferi koju je SNS kreirala i gde je svaki poraz stranaka vlasti katastrofalan", rekao je Bursać.

Euronews

Ipak, dodaje da ne vidi upotrebnu svrahu onoga što se radi sa Ustavnim sudom i sa čekanjem da se oglase neke međunarodne institucije.

"Ako je vaša ideja da će neka međunarodna institucija, bio to Evropski parlament ili Savet Evrope, ko god, da se oglasi da su izbori bili neregularni ili pokradeni, a da se vlast sama od sebe da kolabira, to se jednostavno neće desiti", rekao je Bursać.

Kako je dodao, ne misli da će biti nekog većeg pritiska od uobičajenog sa kojima se vlast i ranije susretala.

"Mi smo pre tri i nešto godine imali izbore koji su bili potpuno bojkotovani od opozicije, parlament koji je jednostranački, tu se očekivala jedna velika reakcija međunarodnih aktera, nije je bilo. To je lekcija koja je tad trebalo da bude naučena će se međunarodni akteri oglasiti da istaknu da to nije u skladu sa njihovim vrednostima, ali njima je i dalje, referišem na zapadne aktere, glavni partner u Srbiji Aleksandar Vučić. Oni rade sa onim ko je nosilac vlasti, tako da očekivati da će Evropska unija ili ko god značajno da utiče na smenu vlasti u Srbiji, mislim da nije realno", naveo je Bursać.

Na pitanje da li očekuje da će "Srbija protiv nasilja" učestovati na konstitutivnoj sednici skupštine i da li će podneti ostavke na mandate koji su im verifikovani, Bursać kaže da po njegovom mišljenju to ne bi bio dobar potez.

"Ja zaista ne znam šta će odlučiti, mislim da je to jedna mogu čak slobodno reći lažna dilema koju su sebi nametnuli ili su dopustili da im se nametne u nedostatku sopstvenog plana šta raditi u slučaju da stvari krenu nizbrdo, a očigledno su krenule i nije mi jasno kako nisu napravili plan B, a znaju već 12 godina, tj. opozicija već 12 godina zna sa kim se sukobljava i šta može da se dogodi. Ne znam šta će odlučiti, po meni bi bio loš potez jer prisustvo u parlamentu ipak donosi mnoge stvari, donosi finansiranje političkih stranaka i sa druge strane donosi veću medijsku vidljivost to prisustvo na sednicama skupštine, malo pristutvo u informativnim emisijama. U krajnoj liniji ako vam je narativ da izbori nisu bili regularni i da su vam uskraćeni neki mandati, ovi koje ste sada osvojili su svakako vaši", rekao je Bursać.

Pitanje Beograda i dalje nerazrešeno

Rezultati izbora za Skupštinu Grada Beograda održanih 17. decembra i dalje pokazuju da nijedna stranka ne može samostalno da formira vlast. Dok su neke partije spremne za postizbornu saradnju, druge poručuju da neće ni sa kim. Gradska izborna komisija objavila jespisak novih 110 odbornika. I tada je ujedno počeo da teče rok od 30 dana za sazivanje konstitutivne sednice Skupštine grada. 

Stanje u gradskom parlamentu je ovako: lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" osvojila je najviše mandata, 49. Odmah iza njih je lista Srbija protiv nasilja sa 43 mandata. Potom ide NADA koja je osvojila 7 mandata. Mandat manje osvojila je lista Mi glas iz naroda, a poslednja lista na kojoj su socijalisti osvojila je 5 mandata. Takođe, u Skupštini grada još uvek niko nema većinu. Srpska napredna stranka zajedno sa SPS ima 54 mandata. Potrebna su im još dva kako bi formirali gradsku vlast. Srbija protiv nasilja i NADA zajedno imaju 50 mandata i potrebno im je još šest kako bi formirali gradsku vlast. "Mi - glas iz naroda" od početka govore da neće u koaliciju niti sa vlašću niti sa opozicijom. Kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić pozvao je sve odbornike na sastanak, a najpre one iz liste "Mi - glas iz naroda" kako bi razgovarali o eventualnoj saradnji.

Takođe, u medijima su se pojavile spekulacije da će dva odbornika pružiti podršku Srpskoj naprednoj stranci. U pitanju su Aleksandar Jerković i Slobodan Đurašinović. Međutim, Đurašinović je ove navode demantovao, dok je Jerković pozvao na sastanak predstavnike liste čije on nosilac. U zvaničnom saopštenju objavljenom na društvenim mrežama "Mi - glasi iz naroda" podseća je da su jedina izborna lista koja je na izbore izašla samostalno i da su sve tvrdnje o navodnim koalicijama netačne. Ukoliko ne promene svoj stav, izvesno je da će novih izbora u Beogradu biti, što su potvrdili i u Srpskoj naprednoj stranci. 

Međutim, predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić rekao je nedavno da su određeni kontakti već ostvareni, a do 19. ili 20. februara, kada je rekao da očekuje zakazivanje Konstitucionalne skupštine, biće i razgovora.

"Očigledno je da postoji uverenje kod SNS da će oni uspeti da formiraju vlast u Beogradu. Mislim da njima ne odgovara ponavljanje izbora, sa jedne strane strane Beograd jeste politička arena koja je rizična za SNS kako zbog drugačije struktire stanovništva u Beogradu, tako zbog toga što opozicione stranke imaju nešto očuvaniju infrastrukturu, kandidate u Beogradu. Ne odgovara im da po treći put za tri godine idu na izbore u Beogradu koje možda mogu da izgube. Sa druge strane, to bi bila jedna vrsta poraza da SNS ide na ponovljene izbore, bila bi jedna vrsta čak i ustupka, tako da ja mislim da će oni tražiti način da nađu negde ta dva dodatna odbornika", rekao je Bursać.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija