Politika

Lučić: Da se smanji pritisak Prištine na MTS i da Agencija obustavi postupak

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

15:14

Lučić: Da se smanji pritisak Prištine na MTS i da Agencija obustavi postupak
Vladimir Lučić - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je da će od predstavnika međunarodne organizacije u Prištini tražiti da se Telekomu omogući normalan rad, kao i da se smanji pritisak vlasti u Prištini na kompaniju, ali i da Agencija za zaštitu konkurencije obustavi postupak protiv MTS-a dok se ne reši sudski spor.

"Ovde smo da se vidimo sa predstavnicima međunarodne zajednice, pre svega sa stranim ambasadama. Biću ovde ovaj i sledeći ponedeljak zato što je bilo teško sve sastanke staviti u jedan dan, a cilj je da pomognemo našoj ćerki kompaniji da se taj pritisak koji vrši prištinska administracija, jednom reši", rekao je on novinaroma u Prištini.

Tanjug

On je rekao da očekuje da međunarodna zajednica utiče na to da Agencija za zaštitu konkurencije obustavi postupak protiv MTS-a dok se ne reši sudski spor.

"Sami ste bili svedoci tog pokušaja da se u avgustu isključi naša kompanija, mi smo to uz podršku međunarodne zajednice uspeli da rešimo, međutim pritisak se i dalje nastavlja. Svesni da ne više ne mogu da isključe našu kompaniju oni pokušavaju da ograniče našu kompaniju i da joj otežaju rad. Krajem decembra smo dobili rešenje da se naša kompanija kažnjava sa 1,5 milion evra za navodno nezakonito preuzimanje kablovskog operatera, ali iza toga se ne krije samo ta novčana kazna, nego pokušaj da se ta četiri kablovska operatera koje smo mi spojili 2019. godine, da se izvrši revizija tog zakona koji su oni promenili bas zbog nas", rekao je on.

Lučić je istakao i da je najveći razlog, da mi na ovim sastancima ukažemo da agencija za zaštitu konkurencije ne poštuje zakone i da se zakoni tumače kada je reč o srpskoj kompaniji na jedan način, a kada je reč o drugim kompanijama na potpuno drugi način. Prema njegovim rečima kako se ponaša Agencija za zaštitu potrošača nije viđeno ni u jednoj zemlji Evrope.

"Mi smo čak i tražili izuzeće tog direktora agencije. On je još u avgustu izlazio sa tim da će da nas kazni tako da se nadam da će međunarodna zajednica koja zna koliko je bitno da Agencija za zaštitu konkurencije bude nezavisna, da će stati na našu stranu i rešiti ovaj problem", rekao je on.

Lučić je dodao i da se nada da će prestati zastrašivanje radnika Telekoma i podsetio na slučaj iz decembra kada je jedna obična komisija upala sa policijom sa dugim cevima u centar kompanije u Zvečanu gde su ostali nekoliko sati.

"Telekom Srbija smetnja Kurtiju jer je bitan element normalnog žiota Srba"

Lučić je izjavio da je Telekom Srbija smetnja Kurtijevom režimu jer je srpska kompanija i jedan od bitnih elemenata normalnog života srpskih porodica na KiM. 

"Mi omogućavamo internet za preko 30.000 domaćinstava, omogućavamo da se gledaju srpski kanali i omogućavamo mobilnu telefoniju. Ograničavanje ili sprečavanje rada MTS-a je sigurno još jedan korak ka otežavanju života srpskog naroda na KiM, sa planom da se što više Srba istera sa te teritorije", rekao je Lučić. 

Lučić je, govoreći za TV Prva, naveo da je rad Telkoma Srbija na prostoru KiM jasno definisan Briselskim sporazumom. 

"Samim tim, ovakav napad na našu kompaniju, koji se već kontinuirano dešava u poslednjih godinu dana, očigledno je u sklopu njihove taktike otežavanja Srbima da žive na ovoj teritoriji", istakao je Lučić. 

Na pitanje da li će uredba centralne banke u Prištini o zabrani platnih transakcija u dinarima uticati na poslovanje Telekoma Srbija, Lučić je ukazao da je ta odluka štetna samo za srpsko stanovništvo. 

"Mislim da je ta odluka štetna za građane ovde, jer mnoge institucije jednostavno prestale da funkcionišu i ne znam kako bi ljudi uopšte primali penzije, plate, a samim tim posredno i naš rad bi bio otežan", objasnio je Lučić, navodeći da je o ovoj temi razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija