Politika

Vučević: Ne spremamo se za ratove, ali ćemo biti spremni da branimo Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

15:42

Vučević: Ne spremamo se za ratove, ali ćemo biti spremni da branimo Srbiju
Vučević: Ne spremamo se za ratove, ali ćemo biti spremni da branimo Srbiju - Copyright mod.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je u Apatinu, prilikom svečane dodele Boračkih spomenica borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca, da se Srbija ne sprema za ratove, ali da će biti spremna da se brani.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković dodelili su danas 433 Boračke spomenice borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca sa teritorije opštine Apatin.

Vučević je zahvalio okupljenima na ljubavi prema narodu i otadžbini i uputio im izvinjenje što su morali da čekaju da im se kaže "hvala", što je država dugo bila slaba i stidela se svojih najhrabrijih.

"Da kažem da se ne spremamo ni za kakve ratove ni sukobe. Srbija hoće i treba mir. Ali ćemo biti spremni da branimo Srbiju. I to svima mora da bude jasno. I prošlo je vreme kada je Srbija sekla i topila tenkove i haubice. Prošlo je vreme kada su zatvarali kasarne i kada smo pravili generacije koje ne znaju elementarne stvari. Ne znaju da očiste ni sneg ispred svoje kuće", rekao je Vučević.

mod.gov.rs

 

Ministar odbrane naveo je da nikoga nismo napali i ni na koga agresiju nismo sproveli, već nismo dali ni na sebe i svoj narod, a kao narod platili najveću cenu.

"Nama spočitavaju etnička čišćenja i ne znam kakve ratne zločine. Nažalost, bilo je i među Srbima zločinaca i treba da odgovaraju. Ali je istina sledeća - da su jedino naši sunarodnici proterani sa etničkih prostora. I da su samo naše granice povredive, dok sve ostale granice su nepovredive. I da svi ostali imaju prava da se brane i čuvaju, samo Srbi ili naš narod nema pravo to da radi", dodao je Vučević.

Prema njegovim rečima, danas sviće neka nova zora u Srbiji, dolaze neke nove generacije, koje pevaju himnu, ali i naše patriotske pesme.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je istakao da je, od uručenja boračke spomenice Nadi Milić pre sedam meseci, koja je 1999. godine izgubila oba sina na KiM, do danas, broj registrovanih boraca u Srbiji podignut sa 25.000 na 47.000.

"Postavlja se pitanje zašto to nije rađeno ranije. Za sve ovo što su bile nečije greške u prošlosti mi ne možemo da odgovaramo, niti prošlost možemo da menjamo, ali možemo danas da činimo nešto dobro, nešto dobro za porodice palih boraca, za ratne vojne invalide, za naše borce. Jedna od stvari koje činimo jeste i ova svečana dodela, uručenje Boračkih spomenica", izjavio je Selaković.

mod.gov.rs

 

Prema njegovim rečima, zahvaljujući Zakonu iz 2020. godine, donetom na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, omogućena su značajna prava i prihodi porodicama palih boraca i ratnim vojnim invalidima.

"Ja danas posebno ovde u Banji Junaković, u Apatinu, želim da se zahvalim direktorki Banje na tome što je od danas za nosioce boračke legitimacije u čitavoj Srbiji Banja Junaković jedno od mesta gde će imati ozbiljan popust na sve one usluge koje sama Banja pruža. Hvala vam na tome, doprineli ste da se širi spisak onih koji naše borce uvažavaju, koji ih poštuju i koji su u stanju da izađu sa određenim pogodnostima za njih", rekao je Selaković.

General-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević rekao je da dodelom boračkih priznanja Srbija zahvaljuje svima koji su svoje živote žrtvovali za otadžbinu. On je naglasio da je čast i privilegija govoriti o junacima vojske i policije, učesnicima ratova, koji su branili svoju zemlju kada je bilo najteže.

Predsednica opštine Apatin Dubravka Korać istakla je da je velika čast što je Apatin domaćin skupa na kome se dodeljuju Boračke spomenice, dodajući da će Opština nastaviti da pruža mogućnosti ratnim veteranima pre svega u oblasti zdravstva, socijalne zaštite, ali i u oblasti kulture i sporta.

Dodela boračkih spomenica ustanovljena je Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica i Uredbom o "Boračkoj spomenici" koju je Vlada Republike Srbije donela u martu 2023. godine.

Komentari (0)

Srbija