Politika

Lučić: Akcija Prištine protiv MTS-a otežava život Srbima, preduzimamo diplomatske aktivnosti

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

31/01/2024

-

09:02

Lučić: Akcija Prištine protiv MTS-a otežava život Srbima, preduzimamo diplomatske aktivnosti
Vladimir Lučić - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Direktor "Telekoma Srbije" Vladimira Lučića vratio se iz Prištine gde je razgovarao sa američkim ambasadorom i ambasadorom EU u Prištini kako bi sprečio da prištinska Agencija za zaštitu konkurencije izbaci MTS sa tržišta na KiM. Navodi i da odluka o uvođenju evra kao jedine valute neće uticati na poslovanje MTS-a.

Dan uoči najavljenog ukidanja dinara kao sredstva plaćanja na Kosovu i Metohiji, Vašington je zatražio od Prištine da preispita tu odluku, Evropska unija njeno odlaganje, a ambasadori Kvinte da se povuče primena takve Uredbe. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sinoć hitan sastanak sa pojedinim ministrima Vlade Srbije.

Generalni direktor "Telekoma Srbije" Vladimir Lučić tek se vratio iz Prištine i kaže da će odluka vlasti u Prištini da uvede evro kao jedinu valutu izuzetno uticati na srpsko stanovništvo koje funkcioniše u drugom sistemu. Ipak, kaže da na poslovanje "Telekoma Srbije“ neće uticati ta vrsta odluke.

"Iako nisam zato došao u Prištinu, nego zbog Telekoma Srbije, u razgovoru sa ambasadorima dotakli smo se te teme i oni su stanovišta da je štetna. Efekat posledica je velik za obične ljude i pitanje je kako će posle 1. februara funkcionisati jer su bili u drugom sistemu", rekao je Lučić za RTS.

Pokušaj da se revidiraju akvizicije koje je sproveo MTS

Lučić ističe da će MTS poslovati na Kosovu i Metohiji i ubuduće i podseća da je u avgustu rešen glavni problem, kada su pokušali da ih isključe i time 30.000 domaćinstava ostave bez signala.

"Kurtijeva administracija je sad prešla na plan B da proba da nam spreči dalje širenje i da proba da nam uzme kablovske operatore koje smo mi spojili 2019. jer mi smo tad konsolidovali, kažem, sve male kablovske sa srpskim enklavama da bi bio jedan operator koji bi opsluživao srpsku populaciju i da Srbi dole imaju kvalitetan internet i pristup domaćim kanalima. I  agencija nas je kaznila u decembru sa milion i po evra", rekao je Lučić.

Prema drugom delu odluke, Agencija želi da po novom zakonu revidira akvizicije kablovskih operatora, navodi generalni direktor "Telekoma Srbije".

"To znači da žele da probaju da nas dezintegrišu i da nam ta četiri kablovska operatora opet nekom administrativnom sumanutom odlukom uzmu", rekao je Lučić.

Zbog toga iz “Telekoma Srbije“ od početka januara preduzimaju diplomatske aktivnosti – Lučić se u Vašingtonu, u Stejt departmentu sastao sa Gabrijelom Eskobarom, a u ponedeljak u Prištini sa američkim ambasadorom i ambasadorom EU.

"Sledećeg ponedeljka idemo opet da se vidimo sa još nekim ambasadorima i da uz pomoć međunarodne zajednice probamo da rešimo ovaj gorući problem, to jest da nas ta Agencija za zaštitu konkurencije faktički ostavi na miru, jer mi smo pokrenuli sudski spor i tražimo da Agencija za zaštitu konkurencije obustavi te akcije protiv nas dok se ne reši sudski spor između nas i njih, gde smo mi sigurni da ćemo mi da pobedimo“, rekao je Lučić.

Upad u data centar Telekoma Srbije

Navodi i da je prošlog meseca jedna inspekcija telekomunikacija upala u data centar MTS-a sa policijom.

"To je očigledno pritisak na naše zaposlene – ako vi upadnete s policijom koja nosi puške i ostanete nekoliko sati, tako da smo tražili da se takva vrsta akcija obustavi i da se više nikada naši radnici na taj način ne zastrašuju, ne maltretiraju", rekao je Lučić.

MTS d. o. o. je osnovan 2015. u skladu sa odredbama Briselskog sporazuma i zapošljava oko 250 ljudi. Usluge MTS-a na KiM koristi 30.000 domaćinstava.

"Kurtijeva administracija krši i sopstvene sporazume i zakone. Jer ovo što radi Agencija za zaštitu konkurencije nije viđeno u praksi, kako se ponaša prema jednoj kompaniji, isključivo zato što je srpska. I faktički, a to smo izneli i međunarodnoj zajednici, kako se onda može verovati toj administraciji da će se držati bilo kog sporazuma kada ona i ono što je već implementirano nekim sporazumom sad proba selektivnom primenom sopstvenih zakona da krši i to je potpuno očigledno. I potpuno je očigledno da je sva akcija Kurtijeve administracije usmerena na faktičko otežavanje života srpskog stanovništa tamo kako bi se ono faktički poguralo, tako da kažem, da se iseli", rekao je Vladimir Lučić.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Komentari (0)

Srbija