Politika

Iscureo novi "non-pejper", sada iz sedišta EU: Ključna tačka Kosovo, fokus i na razočarenju građana Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2021

-

11:49

Iscureo novi "non-pejper", sada iz sedišta EU: Ključna tačka Kosovo, fokus i na razočarenju građana Srbije
Iscureo novi "non-pejper", sada iz sedišta EU: Ključna tačka Kosovo, fokus i na razočarenju građana Srbije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šefovi diplomatija EU vode staratešku debatu o Zapadnom Balkanu, a osnova za to je nezvanični dokument koji je sastavio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borelj, saznaje Tanjug u Briselu.

U tzv ”non pejperu” o pojačanom angažamanu EU na Zapadnom Balkanu, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da se od Srbije očekuje da ubrza dinamiku reformi u zemlji, ali i da iskoristi šansu za postizanje sporazuma sa Kosovom.

U tekstu dokumenta se ocenjuje da vlasti u Beogradu i Prištini imaju jak mandat, dobijen na izborima, koji bi trebalo da iskoriste za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

 

Ni jedna ni druga strana nemaju vremena za gubljenje, navodi se u tekstu. Dodaje se da se u EU radi na omogućavanju nastavka procesa pregovora Beograda i Prištine u Briselu.

Priština se poziva da napravi "odlučujuće reformske napore" kao i "napredak u dijalogu kome posreduje EU", kako bi napredovala na svom evropskom putu, a Srbija, uz naglasak da je neophodno "ubrzati proces integracije", da ubrza reforme "posebno u oblasti vladavine prava i upravljanja", ali i da "konsoliduje svoju geopolitičku orijentaciju".

Naglašava se da su integracije Zapadnog Balkana u EU "politički, bezbednosni i ekonomski interes" i "investicija u stabilnu i prosperitetnu Uniju" i skreće pažnja da u to treba više politički investirati.

"Zapadni Balkan ima jasan cilj da postane punopravni deo EU i ne želi da se zadovolji pojačanom ekonomskom, trgovinskom i finansijskom saradnjom", stoji u tekstu.

Kako se navodi, građani Zapadnog Balkana imaju "osećaj dubokog razočarenja" u proces proširenja koji je u slučaju Srbije rezultat usporavaja tempa napredovanja.

Jačanje nacionalizna u odsustvu EU integracija

Nezvanični dokument o Zapadnom Balkanu naglašava da je u regionu "široko rasprostranjeno” mišljenje da je perspektiva pristupanja ”sve dalja” kao i da su evropske aspiracije zemlja regiona ”optrećene kompleksnim uslovima i procedurama”.

”Uprkos većinskoj negativnoj percepciji, javno mnjenje u regioinu i dalje u većini podržava EU članstvo. Ipak, u osećaju odsustva EU integracija nacionalistička retorika i politika jačaju”, upozorava se u tekstu.

E-Stock/Miloš Rafailović

Kosovo je jedna od ključnih tema novog "non-pejpera"

Dodaje se da punopravno članstvo u EU zahteva ”efikasno političko i ekonomsko upravljanje” kao i sposobnost zemlja Zapadnog Balkana da ispune uslove koji proisticu iz EU ugovora i zakona.

”Odatle dolazi i fokus na osnovnim principima, uključujući vladavinu prava kao i široku promoć koju EU obezbeđuje u cilju transformacije društava u regionu”, navodi se u tekstu i dodaje da je važno da se dobrobiti procesa pristupnja osećaju tokom samog puta.

Zadržati region na evropskom putu

Zemlje članice se pozivaju da tokom 2021. godine zajednički ”poguraju” evropsku reformsku agendu na Zapadnom Balkanu, uključujući vladavinu prava, regionalnu saradnju i ekonomski oporavak, kako bi “zadržali region čvrsto na EU putu” uz poruku da je snažno prisustvo EU najbolji način da se onemoguči udaljavanje Zapadnog Balkana.

Predstavnici EU institucija nastaviće da pružaju dobrodošlicu u Briselu partnerima iz regiona, putovače u region, kada kovid-19 situacija to dozvoli, a kao važno naglašavaju i redovne posete lidera i šefova diplomatija zemalja članica.

profimedia

 

Kao element pojačanog angažmana EU sa Zapadnim Balkanom u 2021. godini u dokumentu se navodi i jačanje političkog dijaloga i partnerstva u zajedničkoj spoljnoj i odbrambenoj politici, kao i postepeno veće integrisanje regiona u konkretne EU politike, EU tržište, programe, agencije, pa i u debatu u okvirima Konferencije o budućnosti Evrope.

U EU dodaju da i nova adminsitracija u Vašingtonu nemarava da radi na jačanju zajedničke EU - SAD uloge na Zapdnom Balkanu, uključujući i podršku NATO EU perspektivi regiona.

Komentari (0)

Srbija