Politika

EU zabrinuta zbog posledica odluke Centralne banke Kosova, traži od Prištine duži period tranzicije

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2024

-

08:01

EU zabrinuta zbog posledica odluke Centralne banke Kosova, traži od Prištine duži period tranzicije
EU zabrinuta zbog posledica odluke Centralne banke Kosova, traži od Prištine duži period tranzicije - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je saopštila da je zabrinuta zbog posledica koje bi uredba Centralne banke takozvanog Kosova o ukidanju dinara i platnog prometa sa Srbijom mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom pokrajine.

EU apeluje na Prištinu da obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje putem pregovora u okviru Dijaloga koji koordinira Brisel.

U saopštenju u kome se se navodi da je EU obaveštena o uredbi Centralne banke takozvanog Kosova, koja danas treba da stupi na snagu, napominje da će uredba uticati i na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju iz Srbije.

"EU je zabrinuta zbog posledica koje bi ova odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova zbog odsustva prethodnih konsultacija, posebno zbog njenog uticaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku", naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da kratak prelazni period za primenu uredbe, u kombinaciji sa nedostatkom informacija i praktičnih rešenja za sve pogođene zajednice, rizikuje da ozbiljno zakomplikuje njihove živote.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija