Politika

Nemačka vlada: Snažno pozivamo Prištinu da odloži odluku o ukidanju dinara

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

16:36

Nemačka vlada: Snažno pozivamo Prištinu da odloži odluku o ukidanju dinara
Nemačka vlada: Snažno pozivamo Prištinu da odloži odluku o ukidanju dinara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada pozvala je Prištinu da odloži planove za uvođenje evra kao jedine valute na KiM i naglasila da bi ta odluka bila "značajan korak sa dalekosežnim posledicama" koji bi mogao da pojača tenzije u pokrajini.

"Snažno apelujemo na Kosovo da odloži datum implementacija dok se ne pronađe prihvatljivo rešenje“, rekla je Kristijane Hofman, zamenica portparola vlade, danas novinarima u Berlinu.

Ona je takvu odluku Prištine ocenila kao "značajan korak sa dalekosežnim posledicama“, koji zahteva više vremena i pripreme, prenosi Blumberg.

Centralna banka u Prištini saopštila je ranije ovog meseca da će od sledeće nedelje primenjivati odluku o ukidanju dinara iz platnog promenta na Kosovu i Metohiji.

Iz Narodne banke Srbije su istakli da su najavljene mere Prištine za onemogućavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na KiM usmerene isključivo na uskraćivanje osnovnih prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima na Kosovu i Metohiji, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uslova za opstanak pre svega srpskom stanovništvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija