Politika

SAD: Konstruktivno angažovanje Prištine i Beograda je u interesu svih strana

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

07:50

SAD: Konstruktivno angažovanje Prištine i Beograda je u interesu svih strana
SAD: Konstruktivno angažovanje Prištine i Beograda je u interesu svih strana - Copyright profimedia; unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U najboljem je interesu svih strana da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ozbiljno shvati stav SAD o odluci Prištine da suspenduje srpski dinar na KiM, izjavio je prvi zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel.

"Želimo da vidimo napredak u primeni prethodnih sporazuma u dijalogu, a takođe, verujemo da ovo je u najboljem interesu za sve strane“, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi "Pavlović Tudej" .

On je, na pitanje šta Stejt departmentu daje uverenje da će Kurti ozbiljno shvatiti poziv SAD da Priština preispita odluku Centralne banke da srpski dinar bude suspendovan u platnom prometu, izrazio uverenje da će "konstruktivno angažovanje i iskreni napori u dobroj veri Kosova i Srbije doneti trajnu korist za građane, uključujući ekonomski rast i da će obezbediti dugoročnu regionalnu stabilnost".

Izražavajući zabrinutost SAD zbog odluke o suspenziji dinara, portparol je rekao da Srbija ima pravo da pruži finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na KiM.

''Zabrinuti smo da će uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na etničku srpsku zajednicu na Kosovu", dodao je Patel.

Stejt department je ranije ove nedelje pozvao Prištinu da preispita odluku o platnom prometu, da se konsultuje sa pogođenim zajednicama, odgovori na zabrinutost koju je izrazila međunarodna zajednica i "obezbedi dovoljno vremena za sprovođenje svojih odluka, kako bi se ublažio uticaj koji će te odluke imati na građane''.

Stejt department je takođe podsetio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na obaveze koje je Priština preuzela, odnosno na formiranje Zajednice Srpskih Opština.

''ZSO je primarni mehanizam preko kojeg bi Srbija mogla transparentno da pruži finansijsku podršku institucijama i pojedincima u okviru kosovskog pravnog okvira'', navodi se u saopštenju Stejt departmenta i naglašava da je pojedincima na KiM koji ''legitimno primaju finansijsku pomoć od Srbije potreban pristup funkcionalnom, legalnom mehanizmu preko kojeg mogu da dobiju tu podršku''.
 

Komentari (0)

Srbija