Politika

Drecun: Odluka o ukidanju dinara na Kosovu će onemogućiti normalan život Srbima

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2024

-

12:20

Drecun: Odluka o ukidanju dinara na Kosovu će onemogućiti normalan život Srbima
Milovan Drecun - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da će odluka privremenih organa u Prištini o ukidanju dinara onemogućiti normalan život Srbima na KiM, da je to najteži udarac na njihov svakodnevni život, ali da po pitanju bezbednosnog aspekta najteži udarac tek sledi.

"Što se tiče svakodnevnog života srpskog naroda, verovatno jeste najteži udarac. Što se tiče bezbednosnog aspekta srpskog naroda, taj najteži udarac još nije usledio. To treba da bude onaj trenutak, kada do toga dođe, a vrše se pripreme, da pripadnici takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga, odnosno nekakve vojske Kosova, budu raspoređeni stalno na severu Kosova. To bi bio završni udarac na bezbednosnom planu", rekao je Drecun za Tanjug.

Sve što je potrebno srpskom narodu da bi mogao da preživi na KiM ne obezbeđuje takozvana vlada Kosova, već obezbeđuje država Srbija, naglašava Drecun.

"Morate da imate sredstva za život, finansijska sredstva, koje stižu preko plata, preko penzija, preko socijalnih davanja, stipendija i svega drugog. Ako vam to neko onemogući, kako ćete onda da nabavite hranu, da platite struju, da platite sve drugo što vam treba, lekove i ostalo, kako će bolnice da nabave lekove i hranu, kako će se kuvati hrana za decu u vrtićima i nabavljati sve ono što je potrebno", rekao je on.

Naglasio je da trenutna situacija treba da bude početak završne faze dvostrukog proterivanja države Srbije sa KiM i svih njenih institucija ili svih onih srpskih institucija koje finansira država Srbija i bez čijeg finansiranja ne bi mogle da opstanu.

Drecun je ocenio da je to evidentan cilj, a da su izjave zapadnih zvaničnika o tom pitanju "šture i gotovo nemušte".

On je istakao da za Srbiju ne postoji Centralna banka u Prištini, kao ni mogućnost da se sa njom pregovara.

"Kakva Centralna banka? Nema države, nema Centralne banke. Tu ne može da se traži dogovor. To bi oni hteli. Oni bi hteli da nas nateraju, da ih tretiramo kao državu. I da na ravnopravnoj osnovi Centralna banka razgovara sa Narodnom bankom Srbije, da se onda licenciraju neke naše banke po njihovim zakonima koji tretiraju Kosovo", rekao je Drecun.

Dodao je da Prištinu ne zanima ZSO, niti sporazum o normalizaciji odnosa, i da je isključivo zanima da preko pritisaka na život i opstanak naroda, natera Beograd da prizna Kosovo. Francusko-nemački predlog je, kaže Drecun, snažan pritisak na Beograd kom odolevamo. Dodao je da ćemo danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića saznati da li ima mogućnosti za postizanje dogovora oko dinara na KiM.

"Potpredsednik vlade privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi je najavio prelazni period u kom se neće kažnjavati, mada nije pojasnio da li će i dalje moći da funkcioniše dinar", rekao je Drecun. Mora da se pronađe jedan siguran kanal tranferisanja novca našem narodu na KiM, zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija