Politika

Brnabić: Srbija će zbog najnovijih događaja na KiM zahtevati održavanje sednice Saveta bezbednosti UN

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2024

-

10:40

Brnabić: Srbija će zbog najnovijih događaja na KiM zahtevati održavanje sednice Saveta bezbednosti UN
Brnabić: Srbija će zbog najnovijih događaja na KiM zahtevati održavanje sednice Saveta bezbednosti UN - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija zbog najnovijih događaja na KiM zahtevati održavanje sednice Saveta bezbednosti UN i navela da opozicija i opozicioni mediji u Srbiji za situaciju okrivljuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a aboliraju premijera privremenih prištinskih intitucija Aljbina Kurtija, kome je glavni cilj etničko čišćenje KiM.

"Sednica Saveta bezbednosti i dalja borba za naš narod na KiM neće biti laka. Mogu da razumem šta radi Kurti, ali ne mogu da shvatim zašto nema oštrije reakcije međunarodne zajednice, a posebno me zabrinjava što u Beogradu i centralnoj Srbiji postoje određene političke opcije i mediji koji se trude da pokušaje etničkog čišćenja KiM iskoriste za borbu protiv Aleksandra Vučića", rekla je Brnabić za TV Prva.

Istakla je da je sinoć morala da reaguje na, kako je rekla, brutalne laži koje šire pojedini mediji koji, kako je navela, dovode razne analitičare i diplomate koji aboliraju Kurtija i optužuju Vučića i govore da je ovo što se dešava deo Ohridskog sporazuma.

"Svi u Evropskoj uniji su rekli da ovo nikada nije bilo ni predmet konsultacija, a kamoli da je nešto dogovoreno", rekla je Brnabić i dodala da ukidanje dinara na Kosovu i Metohiji nije razmatrano u dijalogu. 

Prema njenim rečima, opozicija u Beogradu i opozicioni mediji ne samo da optužuju Beograd i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, već aboliraju Aljbina Kurtija.

"To ne radi ni Nemačka, ni Amerika, ni Velika Britanija, ni niko u svetu, samo naša, nažalost naša opozicija i naši opozicioni mediji", rekla je Brnabić.

"Što pre potvrditi mandate i formirati intitucije"

Predsednica Vlade je takođe danas izjavila da su izbori prošli i da je potrebno što pre potvrditi mandate narodnih poslanika i formirati institucije.

Osvrćući se na najavljenu rezoluciju Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, Brnabić je za TV Prva rekla da je ta rezolucija neobavezujuća i za države članice EU, a da je za nas, kako je navela, možda duplo neobavezujuća jer nismo država članica EU.

Kako je navela, da su rezolucije EP obavezujuće, pet država članica koje ne priznaju tzv. Kosovo bi morale odmah da ga priznaju.

Premijerka je postavila pitanje istakla da su vlast prvo optuživali da čeka rezoluciju Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji.

"Pa mislim da su nas prvo optuživali da čekamo tu rezoluciju, a onda kada smo rekli sasvim jasno zašto bismo mi u Srbiji za konstituisanje našeg parlamenta čekali bilo kakvu rezoluciju Evropskog parlamenta ili bilo kog drugog parlamenta, onda su govorili da nije tačno, već da ćemo čekati. Radimo tačno ono što smo rekli i obećali svim građanima i našem narodu. Da li bilo šta u tom smislu zavisi od te rezolucije? Ništa, apsolutno ništa", rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da će ta rezolucija doći pre finalnog izveštaja ODIHR-a o izborima u Srbiji.

"Moje kontra pitanje je zašto ti evroparlamentarci toliko žure sa tom rezolucijom? Možda im se neće svideti ono što će pročitati u finalnom izveštaju ODIHR-a. Finalni izveštaj ODIHR-a će biti objavljen krajem ovog meseca, a oni pre izveštaja hitaju da usvoje tu rezoluciju i pitanje je takođe, a na osnovu čega? Očigledno da je to politički sud, očigledno da je pristrasan sud i očigledno da će biti protiv Srbije, a za one koji priznaju tzv. Republiku Kosovo", istakla je ona.    

Kada je reč o formiranju vlasti u Beogradu, premijerka je rekla da ne zna da li smo blizu formiranja većine, kao i da to nije bio predmet nedavnih razgovora liste SNS za Beograd.

"Da budem sasvim iskrena, ne znam. I to uopšte nije ni bio predmet naših razgovora sa ljudima koji su bili na našoj listi za grad Beograd, sa ljudima koji sutra treba da postanu odbornici. Upravo suprotno. Predmet našeg razgovora je bila naša ozbiljnost, naša odgovornost prema svim građanima Beograda i prema svim onim glasačima koji su glasali za nas", navela je ona.

Komentari (0)

Srbija