Politika

Srbija "unapred" poslala novac: Kako teče isplata plata i penzija na Kosovu nakon odluke o ukidanju dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/02/2024

-

10:35

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je država Srbija poslala novac i unapred krenula da isplaćuje plate, penzije i socijalna davanja stanovništvu na Kosovu i Metohiji pre roka za februarska davanja. To je usledilo nakon što je na snagu stupila odluka Centralne banke Kosova, po kojoj je jedina zvanična valuta na KiM evro. Dinara u srpskim sredinama i dalje ima, navodi reporterka Euronews Srbija, ali je pitanje do kada. 

CBK je, podsetimo, uvela uredbu kojom se utvrđuje da je jedina valuta za gotovinska plaćanja na Kosovu evro. Druge valute, kako je objasnila CBK, mogu se koristiti kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima, za vršenje međunarodnih plaćanja u valutama koje nisu u evrima i za devizne aktivnosti. Kako istakle kosovske vlasti, "kažnjavanja neće biti".

"Za sprovođenje pravila koje uspostavlja Centralna banka zadužene su kasnije institucije lokalnog i centralnog nivoa, zavisno od oblasti koju uređuje. Ono što mi kažemo jeste da jedan deo uredbe koji može da utiče na građane koji su primali dinarske uplate, taj deo neće biti obuhvaćen kažnjavanjem kao što bi trebalo da postupa Vlada Republike Kosovo. To ćemo zameniti informisanjem i edukacijom", rekao je zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi.

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija sa KiM, za penzionere i korisnike socijalnih davanja, kao i one koji primaju platu preko Komercijalne banke, počela je normalno. Međutim, NLB Komercijalna banka više nema filijale na teritoriji KiM.

"Komercijalna banka se više ne nalazi na Kosovu i Metohiji nego u Kuršumliji, odnosno u Raški. Tamo teče sve normalno, s tim što ako možete da zamislite da odavde gde se ja nalazim do Kuršumlije ima oko 70 i nešto kilometara, e sada možete da zamislite da oni se krajnjeg juga Kosova koji su ispod Pokletija, ispod Šare, imaju još 120-130 kilometara, njima je toliko potrebno da dođu do prve banke u Kuršumliji ili Raški kako bi podigli svoj zarađeni novac", navela je dopisnica Anđelka Ćup koja se nalazi u Gračanici.

Kako dodaje, nije jasno šta će biti sa onima koji su socijalno ugroženi i kojima je do sada novac donosio poštar.

Podsetimo, tri radnika Pošte Srbije uhapšena su u subotu ujutru u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji, a nakon što su dali izjavu u stanici kosovske policije pušteni su na slobodu. Vozilo je konfiskovano, a policija je oduzela novac namenjen penzijama, preneo je Tanjug.

Guverner Ismailji: Srbi na KiM mogu da primaju isplate, ali samo u evrima

Guverner centralne banke Kosova Ahmet Ismailji izjavio je da Srbi na KiM mogu da primaju pomoć i uplate iz centralne Srbije, ali da one moraju biti sprovedene "službenim i legalnim putem" i u evrima.

On tvrdi da uredba o zabrani dinara nema veze sa određenom populacijom, i dodao da će "vreme pokazati" da će i Srbi na KiM biti oni koji će imati koristi od te odluke, prenela je Ekonomija Onlajn.

"Uveravam vas da će ti građani kada otvore bankovne račune, kada budu u finansijskom sistemu, imati koristi, i biti ravnopravni učesnici", rekao je Ismailji.

On je dodao da "nikome nije zabranjeno da prima sredstva, nikome nije zabranjeno da drži dinare u džepu, nikome nije zabranjeno da konvertuje", ali da je u "pravnom sistemu Kosova, evro jedino sredstvo plaćanja". 

"Zainteresovani smo da Srbi prihvate bilo kakvu pomoć od Srbije, ali legalnim, transparentnim kanalima", rekao je on.

Guvernerka NBS: Srbija se ne može odreći dinara na Kosovu i Metohiji 

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da je odluka privremenih prištinskih institucija na Kosovu i Metohiji da ukinu upotrebu dinara preduzeta sa namerom pogoršanja sveukupnog položaja srpskog stanovništva i otežavanja elementarnih uslova za njihov život i rad na KIM.

Ona je u intervjuu za "Novosti" rekla da se tu radi o diskriminatorskim i protivpravnim merama kojima se nasilno menja praksa obavljanja platnog prometa za lica čiji su izvori prihoda i poslovanja u dinarima, a koja je uspostavljena i funkcioniše više od 20 godina i kako je naglasila, ne postoje bilo kakve objektivne potrebe za izmenom te dosadašnje dobre prakse.

"Zbog toga je te jednostrane mere neophodno bez odlaganja staviti van snage, jer će njihova primena nesumnjivo voditi eskalaciji problema na KIM i dodatnim pritiscima na već ugroženo srpsko stanovništvo", istakla je Tabaković.

Navela je da će NBS u saradnji sa ostalim državnim institucijama nastaviti da preduzima sve što je u njenoj moći da zaštiti interese građana Srbije koji žive u južnoj pokrajini i spreči posledice koje primena ove odluke može imati na njihov opstanak.

"Privremene prištinske institucije ni u kom slučaju nisu ovlašćene da proklamuju evro, niti bilo koju stranu valutu, jedinom dozvoljenom valutom, niti evro može da predstavlja legalno sredstvo plaćanja na KIM", naglasila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija