Politika

Grenel: Rode javno osramotio Rota, Kurti ostaje bez podrške Nemačke

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2024

-

20:20

Grenel: Rode javno osramotio Rota, Kurti ostaje bez podrške Nemačke
Ričard Grenel - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki izaslanik za Zapadni Balkan Ričard Grenel poručio je danas da je nemački ambasador u Prištini Jern Rode "javno osramotio" predsednika Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihaela Rota, dodavši da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ostao bez podrške nemačkih zvaničnika na KiM.

"Nemački ambasador na Kosovu javno je osramotio nemačkog socijalistu Mihaela Rota zbog Kurtijevih postupaka. Znate da je loše za Kurtija kada ostane bez podrške nemačkih zvaničnika u svojoj zemlji", napisao je Grenel na društvenoj mreži X, reagujući na objavu Rodea u kojoj je nemački diplomata naveo da jednostrane mere Prištine "samo dolivaju ulje na vatru i ne doprinose smanjenju tenzija, već upravo suprotno".

Rode je naveo da je "dijalog koji vodi EU između Kosova i Srbije jedini odgovarajući forum za rešavanje ovih pitanja".

Predsednik Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihael Rot prethodno je poručio da su saopštenja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država o jednostranim akcijama prištinskih vlasti "još jedan primer neizbalansiranih izjava".

"Nedostaju mi tako jasne poruke u vezi sa srpskom agresijom u regionu", napisao je Rot na društvenoj mreži X.

U saopštenju Evropske unije navodi se da je EU veoma zabrinuta zbog ovonedeljnih operacija specijalnih jedinica tzv. kosovske policije u kancelarijama opština Dragaš, Peć, Istok i Klina, kao i u prostorijama nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju u Prištini.

Evropska unija je pozvala privremene vlasti u Prištini da izbegavaju jednostrane akcije i da se pitanjem statusa opština bave kroz dijalog uz posredovanje Brisela.

Portparol EU Peter Stano saopštio je da će iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imati negativne efekte na svakodnevni život i uslove života Srba na KiM jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija