Politika

Potvrđeni mandati narodnih poslanika: Konstituisan parlament uz aplauze, zvižduke, transparente i pištaljke

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

06/02/2024

-

09:03

Potvrđeni mandati narodnih poslanika: Konstituisan parlament uz aplauze, zvižduke, transparente i pištaljke
Tanjug/Nemanja Jovanović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije je počela, a prva od šest predloženih tačaka dnevnog reda je bila potvrđivanje mandata novih narodnih poslanika izabranih na vanrednim parlamentarnim izborima 17. decembra. Nakon toga je skupština zavrišla rad za danas. Tokom današnjeg zasedanja predstavnici opozicije su uz zvižduke i sa transparentima prišli skupštinskoj govornici, a predstavnici vlasti su aplauzom pozdravili transparent protiv opozicije koji je bio razvijen na balkonu. U parlament je ovoga puta ušlo 10 izbornih lista, od kojih je pet manjinskih. Od konstituisanja Narodne skupštine počinje da teče rok od 90 dana za formiranje Vlade.

14.40 Pogledajte izveštaj reportera Euronews Srbija iz parlamenta: 

Euronews TV

13.24 Radenović: Parlament konstituisan

Predsedavajući sednicom Narodne skupštine, najstariji poslanik u novom sazivu, Stojan Radenović izjavio je da je parlament konstitutisan i da su potvrđeni mandati i onih opozicionih poslanika koji nisu u sali pročitali svoju zakletvu već u holu parlamenta.

12.16 Klačar: Današnji tok sednice slika o tome kako će izgledati srpski parlament

Komentarišući današnji tok skupštinske sednice, Bojan Klačar iz CESID-a je rekao da je to zapravo slika koja pokazuje kako će izgledati srpski parlament u narednim nedaljama i mesecima.

"Današnja sednica je pokazala da ne postoji ni minimum poverenja između različitih aktera u Skupštini. Pokazala je i da je prostor da se zajedno razgovara i dođe do određenih rešenja minimalan ili nemoguć. Svakako možemo da svedočimo možda ne političkoj krizi, ali jednoj situaciji koja je opterećena tenzijama, konfrontacijama i suženim prostorom za kreiranje bilo kakve platforme za dijalog ili dobijanje konsenzusa oko važnih pitanja", naveo je Klačar za Euronews Srbija. 

Euronews TV

12.08 Šta su rekli predstavnici vlasti i opozicije posle sednice?

Lider SNS-a Miloš Vučević je rekao da su poslanici opozicije sebi dali za pravo da odlučuju da li je neko narodni poslanik ili nije, i da li su izbori regularni ili ne, iako su, kako je naveo, "upravo kroz te izbore i izbornu volju građana ušli u Skupštinu".

Prethodno su iz koalicije Srbija protiv nasilja rekli da ne žele da polažu zakletvu sa onima koji su, kako su rekli, svoje mandate "ukrali", dok su iz koalicije NADA naveli da ne žele da polažu zakletvu sa poslanicima koji, kako navode, istu krše kad je reč o Kosovu. 

Euronews TV

10.38 Završen rad Skupštine za danas

Nakon polaganja zakletve predsedavajući je rekao da je za danas završen rad Narodne skupštine i da će o nastavku sednice poslanici biti blagovremeno obavešteni. 

10.36 Poslanici položili zakletvu, opozicija napustila salu

Predsedavajući Stojan Radenović je rekao da je Narodna skupština konstituisana. Zatim su poslanici položili zakletvu čiji tekst glasi: 

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Tokom polaganja zakletve poslanici opozicije su napustili skupštinsku salu. Oni su zakletvu položili u holu.

Printscreen YouTube/ParlamentSrbija

 

10.34 Nastavljena sednica parlamenta

Poslanici su nastavili rad. Konstatovano je da je svih 250 uverenja o izboru za narodne poslanike u skladu sa izveštajem RIK-a. Time je potvrđen mandat svim narodnim poslanicima.

10.21 Spasojević za Euronews Srbija: Očekujem dosta konflikata na političkoj sceni

Govoreći o učešću opozije u radu parlamenta, profesor FPN-a Dušan Spasojević je uoči početka sednice za Euronews Srbija rekao da mislid a opozicija sasvim jasno odriče legitimitet izbornom procesu, ali da su procenili da je učešće u radu skupštine "manje zlo". Rekao je da očekuje dosta konflikata na političkoj sceni i da se do leta sigurno ništ aneće smirivati. 

Euronews TV

10.14 Određena pauza do prijema izveštaja komisije za utvrđivanje saglasnosti uverenja

Obrazovana je komisija za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru narodnih poslanika. Za obrazovanje komisije je glasao 151 narodni poslanik, protiv nije bio niko, a jedan je bio uzdržan. Predsedavajući Stojan Radenović je potom pozvao komisiju da održi sednicu u sali 1, i odredio je pauzu do prijema izveštaja te komisije, kada će biti nastavljen rad. 

Printscreen YouTube/ParlamentSrbija

 

10.04 Predstavnici opozicije zvižde i nose transparente, sa balkona transparent protiv opozicije

Narodni poslanici iz redova opozicije na početku sednice zvižde u pištaljke i nose transparente. Oni su izašli iz svojih klupa i stali bliže govornici. Za to vreme na balkonu je razvijen transparent koji je usmeren protiv opozicije i vlasti DOS-a, što su poslanici SNS-a pozdravili aplauzom.

Printscreen YouTube/ParlamentSrbija

 

10.00 Počela sednica Skupštine Srbije intoniranjem himne

Intoniranjem himne "Bože pravde" počela sednica Skupštine Srbije. Konstitutivnom sednicom predsedava najstariji poslanik Stojan Radenović, a njemu pomažu po jedan najmlađi narodni poslanik sa četiri izborne liste.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

09.45 Očekuje se početak sednice parlamenta

Početak skupštinske sednice zakazan je za 10 časova. ispred zgrade parlamenta je postavljena svečana garda.

Tanjug/Rade Prelić

 

Kandidata za predsednika Skupštine predlaže najmanje dve trećine poslanika

Novi saziv parlamenta se smatra konstituisanim potvrđivanjem najmanje dve trećine poslaničkih mandata. Na dnevnom redu konstitutivne sednice je i izbor predsednika Narodne skupštine, izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine, izbor članova radnih tela Narodne skupštine i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Konstitutivnom sednicom predsedava najstariji poslanik Stojan Radenović, a njemu u radu pomažu po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

Poslovnik predviđa da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika. Pre pristupanja izboru predsednika parlamenta, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika. Broj potpredsednika Narodne skupštine, prema Poslovniku, se utvrđuje na predlog predsednika parlamenta.

Ko je sve ušao u Skupštinu?

Od 250 poslanika, koalicija oko Srpske napredne stranke imaće 129 poslanika, Srbija protiv nasilja 65, Socijalistička partija Srbije 18, koalicija NADA 13 i Mi – glas iz naroda 13 poslanika.

Od manjinskih stranaka Savez vojvođanskih Mađara imaće šest mandata, po dva Ujedinjeni za pravdu – Usame Zukorlić i SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin dva i po jedan Ruska stranka i Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi.

Komentari (0)

Srbija