Politika

Srbija predala zahtev za sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN zbog situacije na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2024

-

16:33

Srbija predala zahtev za sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN zbog situacije na KiM
Tanjug/STR - Copyright Tanjug/STR

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije pri Misiji UN Nemanja Stevanović predao je danas u 16 časova po srpskom vremenu, odnosno u 10 časova po istočno američkom vremenu zahtev Republike Srbije za sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN zbog situacije na Kosovu i Metohiji. 

Zahtev je predat u Misiji Gvajane i to političkom savetniku u misiji ove države, koja je predsedavajući SB UN.

U zahtevu, u koji je Tanjug imao uvid, pored ostalog se skreće pažnja na aktuelnu situaciju na teritoriji Kosova i Metohije i u vezi sa Kosovom i Metohijom, koja je u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SBUN (1999) 1244, i koja je takve prirode da zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.

U zahtevu se navodi da je taj zahtev u skladu sa članom 35 Povelje Ujedinjenih nacija i članom 3 Privremenog poslovnika Saveta bezbednosti UN (Provisional Rules of Procedure of the Security Council (S/96/Rev.7).

U dokumentu se kaže i da je na toj teritoriji, koja se u skladu sa Poveljom UN, drugim pravilima međunarodnog prava i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN (1244) nalazi u sastavu Republike Srbije, a na kojoj je uspostavljena međunarodna uprava Ujedinjenih nacija, u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

"Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora - što je trenutno u toku", navodi se u dokumentu.

Dačić: Lavrov obećao podršku

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Rimu da je Srbija zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN predala zbog opšte situacije na KiM, terora nad Srbima, pokušaja ukidanja dinara i svega onoga što predstavlja kršenje Rezolucije 1244 i svih drugih međunarodnih dokumenata koje se odnose na KiM. 

"Šef stalne misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama Nemanja Stevanović predao je zahtev za održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti. Zahtev za hitnu sednicu je predat predsedavajućem, to je Gvajana. Taj zahtev se može usvojiti i bez glasanja, znači bez primedbi, ali ako neko zatraži, može i da se glasa o svemu tome, zato što je to praksa koja je uvedena u poslednjim godinama. Mi računamo na situaciju takvu da bi sve zemlje trebalo same od sebe prihvatiti održavanje ove sednice", rekao je Dačić nakon ministarskg sastanka o Zapadnom Balkanu u Rimu.

Tanjug

Dačić je dodao da je u obrazloženju zahteva za hitnu sednicu stoji cela hronologija i opis trenutne situacije na KiM.

"Mi ćemo veoma brzo imati odgovore na sva ova pitanja. Ambasador Gvajane će sigurno sazvati sastanak gde će se ovo pitanje razmotriti. Ja sam razgovarao sa svojim kolegama i pričao sa predsednikom jutros. Deo koji je sada na redu, jeste deo onoga čime se bavi Ministarstvo spoljnih poslova. Kancelarija za KiM i pregovarački tim koji vodi predsednik je pripremio sve ostalo, sa čim idemo na sednicu", rekao je Dačić.

On je dodao da je povodom predaje zahteva razgovarao sa nekoliko ministara spoljnih poslova i onih zemalja koje priznaju, ali i onih koje ne priznaju nezavisno Kosovo.

"Razgovarao sam sa ruskim ministrom Lavrovom, obavestio ga o predaji zahteva. Naravno, on je obećao podršku. Razgovarao sam sa ministarkom Slovenije, sa ministrom sa Malte, razgovarao sam i sa ministrima spoljnih poslova afričkih zemalja", rekao je Dačić i dodao da će sutra razgovarati sa predstavnikom Alžira.

Dodao je da je za očekivanje da niko nema primedbe za održavanje sednice.

"Ali znajući šta se sve dešavalo u proteklim godinama i znajući da ponekad i nešto što je kristalno jasno ne mora da bude baš tako, da sačekamo ipak ishod", rekao je Dačić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija