Politika

Dačić: Pitanje Kosova i Metohije od najvišeg nacionalnog i državnog interesa

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2024

-

14:15

Dačić: Pitanje Kosova i Metohije od najvišeg nacionalnog i državnog interesa
Dačić: Pitanje Kosova i Metohije od najvišeg nacionalnog i državnog interesa - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je obraćajući se polaznicima Diplomatske akademije da je pitanje Kosova i Metohije od najvišeg nacionalnog i državnog interesa i da je očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta.

Obraćajući se polaznicima osnovnog programa diplomatske i diplomatsko-konzularne obuke generacije 2023/2024, Dačić je rekao da će Srbija, kao i do sada, voditi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku, zasnovanu pre svega na očuvanju nacionalnih i državnih interesa, ali uvek uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih nacija.

"Pred vama je veoma odgovoran zadatak da sve svoje napore maksimalno uložite u sticanje novih i potrebnih znanja kako biste na najbolji mogući način zastupali nacionalne interese Srbije. Potrebno je da uvek imate na umu spoljnopolitičke prioritete Republike Srbije, koje siguran sam dobro znate", rekao je Dačić.

On je dodao da su na listi spoljnopolitičkih prioriteta i punopravno članstvo u EU uz očuvanje vojne neutralnosti, unapređenje dobrosusedske i regionalne saradnje, razvoj odnosa sa svim akterima međunarodne politike, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu, kroz građenje novih, ali i jačanje starih i tradicionalnih prijateljstava.

"Srbija, kao zemlja koja je uvek imala jasnu i principijelnu poziciju i ulogu na međunarodnom planu, pouzdan je i kredibilan partner koji nastoji da doprinosi regionalnoj, evropskoj i globalnoj bezbednosti. Iako smo bili suočeni sa brojnim izazovima i veoma složenim geopolitičkim okolnostima, uspeli smo da sačuvamo svoju stabilnost i da nastavimo putem snažnog napretka, o čemu govore i odlični diplomatski i ekonomski rezultati već godinama unazad", istakao je Dačić.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Dačić je naglasio da je i ove godine postojalo veliko interesovanje i da će pored zaposlenih u  Ministarstvu spoljnih poslova, osnovni program diplomatske obuke pohađati i zaposleni u organima državne uprave i javnog sektora Srbije, kao i predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

"Drago mi je što i ove godine imamo polaznike iz Republike Srpske. Ministarstvo spoljnih poslova pridaje veliki značaj stručnom usavršavanju kadrova, koji se u okviru državnih i javnih institucija Republike Srbije bave međunarodnom saradnjom, što je od posebne važnosti u vremenu dramatičnog usložnjavanja spoljnopolitičkih odnosa", ocenio je Dačić.

Dačić je naglasio da je u diplomatskim borbama znanje glavno oružje.

"Zato očekujemo da Diplomatskoj akademiji pristupite ozbiljno, odgovorno i savesno. Takođe, očekujemo da znanja i veštine koje ćete steći na Diplomatskoj akademiji shvatite kao svojevrstni uvod i putokaz u vašem daljem svakodnevnom usavršavanju i analizi često teško razumljivih odnosa u međunarodnoj politici", naglasio je Dačić.

Ministar je istakao da su aktivnosti srpskih diplomata usmerene i ka promociji privrednih potencijala naše zemlje i daljem privlačenju stranih investicija.

"Verujem da će izbor Republike Srbije i Beograda za domaćina Expo 2027. godine biti jedinstvena prilika za promociju privrednih, turističkih i kulturnih potencijala naše zemlje, na kojem ćemo zajedno raditi", rekao je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija