Politika

Vučević podneo krivičnu prijavu protiv Vučića

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

03/08/2021

-

10:29

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević i poslanik Pokreta socijalista Ðorđe Komlenski predali su Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsednika Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina zbog, kako su rekli, navoda u medijima koji dovode u vezu državni vrh sa organizovanim kriminalom.

Vučević je novinarima ispred Tužilaštva rekao da su preko svog pravnog zastupnika predali krivičnu prijavu, u kojoj su pobrojali navode koji su se konstantno poslednjih dana pojavljivali u medijima, ali i od strane predstavnika nekih opozicionih stranaka, koji Vučića i Vulina dovode u vezu sa kriminalnom grupom Belivuk-Miljković.

U krivičnoj prijavi, kako kaže, traže od tužilaštva da proceni da li je nadležno za ovaj slučaj i ko je nadležan, te da utvrdi sve činjenice i da javnost Srbije dobije odgovor, odnosno, ištnu

"Bez ove prijave, odnosno bez iniciranja ove prijave, sve se svodi na mogućnost spekulacije, različitih tumačenja, tvrdnji ili onoga što naš advokat naziva ''mkp - medijski krivični postupak''", rekao je Vučević.

Preneo je novinarima da su u krivičnoj prijavi spomenuti KRIK, Birn, N1, saopštenje Stranke slobode i pravde.

Vučević je dodao da očekuje da tužilaštvo postupa po podnetoj krivičnoj prijavi, a kako je rekao, preko pravnog zastupnika, on i Komlenski žele da budu aktivni u procesu koliko to zakon omogućava.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Nakon što su danas Vučević i Komlenski podneli prijavu protiv njih, Aleksandar Vučić je naveo da je spreman za saslušanje kako bi dokazao da je to što govore njegovi protivnici laž.

"Kolege advokati podneće krivicnu prijavu protiv nas, a onda moramo da budemo saslušani, a ja sam spreman da to saslušanje izvedem, dakle da budem prikopčan na tu mašinu gde sam već jednom bio, na poligraf, da se vidi, da li sam i jednu reč slagao ili ne. U svakom od navoda. Siguran sam da je na to spreman i gospodin Vulin... A ja sam spreman, ići ću na saslušanje, ići ću", rekao je Vučić.

Naglasio je da je podnošenje krivičnih prijava protiv samih sebe dobar način kako bi mogli da kažu sve što imaju, kao što je bilo u slučaju Jovanjica, i pokažu "koliki su lažovi svi koji tvrde da su on i Vulin imali bilo kakve veze sa grupom Belivuka".

Kaže da su danima on i Vulin, koji su se suočili sa svim opasnostima suprostavljanja jednoj moćnoj kriminalnoj grupi, uradili sve što su mogli i uspeli da pobede i dođu do toga da optužnica protiv Belivukove grupe bude verifikovana i da je sud prihvati.

Euronews TV

"Da kao država uradimo svoj posao na najbolji mogući način i da naše ulice oslobodimo prisustva takvih kriminalaca i ubica, koji su ugrožavali živote ljudi skoro svake nedelje. Ponosan sam na činjenicu sa koliko su truda i angažmana su to pripadnici BIA i MUP-a uspeli da izvedu hrabro i odlučno i uspeli da postrave uređaje za praćenje i prslušne uređaje ispod njihovih automobila, izvedu kompletnu akciju i da uradimo to potpuno samostalno", naveo je Vučić.

Republičko javno tužilaštvo (RJT) uputilo je krivičnu prijavu protiv predsednika Aleksandra Vučića i Ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK) , kao stvarno nadležnom tužilaštvu za dalje postupanje, a radi ocene osnovanostI navoda u krivičnoj prijavi i donošenja odluke u skladu sa zakonom.

“Tužilaštvo za organizovani kriminal će blagovremeno obavestiti javnost o toku postupanja i donetim odlukama, vodeći pri tome računa o svojim zakonom određenim ovlašćenjima i interesu postupka”, navodi se u saopštenju RJT dostavljenom Tanjugu.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm rekao je za Euronews Srbija da je tužilaštvo moglo da sasluša sve koje su Miljković i Belivuk navodno pomenuli u svom iskazu.

"Ne treba im nikakva prijava protiv samih sebe. Ali pošto u Srbiji više ne postoji niti jedna nezavisna institucija, pošto je pravosuđe praktično de facto servis izvršne vlasti - onda mi imamo ovakav  igrokaz da predsednik države podnosi prijavu sam protiv sebe", rekao je Švarm.

Kako kaže izvršna vlast svakako ima najveći uticaj na pravosuđe, ali je druga stvar to što vlast to zloupotrebljava. On je dodao da kada ovako istupe predstavnici vlasti i zloupotrebe državne institucije, moramo da se zapitamo u kakvoj državi živimo.

Euronews TV

Sa druge strane, Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost rekao je za Euronews Srbija da se vlast odlučila na ovaj korak kako bi državni organi temeljno ispitali ovaj slučaj i da bi se sa državnih funkcionera skinula sumnja.

Kako je naveo, pojedini mediji su izjave osumnjičenih za teška krivična dela koristili kao relevantne, što je izazvalo sumnju na odgovornost državnih funkcionera.

"Smatram da je ovo bila mudra odluka predsednika Vučića, da se vidi šta stoji iza izjava Miljkovića i Belivuka, ako su one uopšte takve, jer smo za njih saznali iz medija", rekao je Rajić.

Euronews Serbia

 

Komentari (0)

Srbija