Politika

Milićević: Važno je što će sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu biti javna, da svi čuju istinu

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2024

-

10:25

Milićević: Važno je što će sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu biti javna, da svi čuju istinu
Milićević: Važno je što će sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu biti javna, da svi čuju istinu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Važno je što je prihvaćen zahtev Srbije i što će sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu i Metohiji najpre biti održana, a posebno je važno što će biti otvorena za javnost, jer će čitav svet biti u prilici da čuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da čuje istinu o teškom položaju Srba na prostoru pokrajine, izjavio je danas ministar bez portfelja Đorđe Milićević.

Komentarišući zaustavljanje vozila Narodna banke Srbije na Jarinju, ministar je za Tanjug rekao da sednica Saveta bezbednosti zatražena zato što su i predsednik, i državno rukovodstvo, i Vlada Srbije, ali i Srbi na KiM, svesni da ovo nije poslednji jednostrani akt od strane privremenih prištinskih institucija, ističući da je ukidanje dinara na KiM najjači udar dosad kada je reč o ostanku i opstanku srpskog naroda na KiM.

Prema njegovim rečima, samo održavanje sednice SB UN je uspeh promišljene, mudre i racionalne politike predsednika Vučića, državnog rukovodstva i Vlade Srbije.

"Ono o čemu će predsednik govoriti, kao i uvek, argumentovana je istina kao i na Generalnoj skupštini UN. Kada istinu saopštite u lice onima u čijim očima ste mali, onda to nekada njima ne prija, ali istina je uvek bila interes Srbije. Važno je održavanje sednice zbog celokupne i aktuelne situacije, ali i zbog toga što je došlo do tačke kada se postavlja pitanje ostanka i opstanka", naveo je ministar.

U tom smislu, dodaje Milićević, jako je važno što će čitav svet biti u prilici da sagleda i čuje istinu, što će svi najznačajniji međunarodni faktori imati prilike da čuju o nasilju privremnih prištinskih institucija kada je reč o međunarodnom pravu, o delu eskalatornih poteza koji su konkretno usmereni na ostanak i opstanak srpskog naroda na prostoru KiM.

"Što se tiče očekivanja Srbije, i o tome je predsednik otvoreno govorio, dakle poštovanje međunarodnog prava, principa i povelje UN i poštovanje svih izvornih dokumenata međunarodne zajednice koji su potpisani još od 1999. godine", rekao je on.

Milićević podseća da je u svim izvornim dokumentima koji su potpisani od 1999. godine vrlo jasno i precizno definisano da Srbija može da finansira određeni oblasti i aktivnosti kao što su prosveta, zdravstvo, što je, dodaje on, predviđeno da bude preko Zajednice srpskih opština, ali da zbog opstrukcije privremnih pirštinskih institucija, Zajednica nije formirana.

Ukoliko ishod sednice SB UN bude određena rezolucija, Milićević napominje da uvek postoji pravo veta.

Smatra da bi 15 članica SB UN, bez obzira na njihov stav po pitanju nezavinosti Kosova, trebalo realno da sagledaju situacija na KiM i težak položaj u kom se u ovom trenutku nalazi srpski narod na KiM, i da konačno odreaguju - ne verbalnim osudama i saopštenjima - već konkretnim merama koje će omogućiti formiranje ZSO kao institucionalni okvir za zaštitu bezbednosti i stabilnosti srpskog naroda na KiM i raspisivanje izbora u oštinama na severu Kosova.

"Vrlo je važan redosled, najpre izbori na severnom delu KiM, potom formiranje ZSO. Predsednik Srbije sve vreme, državno rukovodstvo, Vlada Srbije pokazuje po ko zna koji put da dijalog nema alternativu i da sva otvorena pitanja koja su izazvana jednostranim potezima Prištine rešavamo mirnim putem. Svima je jasno da je pretnja nestabilnosti u čitavom regionu upravo Aljbin Kurti", naglasio je ministar Milićević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija