Politika

Sednica Saveta bezbednosti UN o KiM zakazana za četvrtak, ne zna se da li će biti otvorena za javnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/02/2024

-

22:49

Sednica Saveta bezbednosti UN o KiM zakazana za četvrtak, ne zna se da li će biti otvorena za javnost
Tanjug/AP/Yuki Iwamura - Copyright Tanjug/AP/Yuki Iwamura

veličina teksta

Aa Aa

Vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju na Kosovu i Metohiji, na zahtev Srbije, biće održana u četvrtak u 21 čas po srednjoevropskom vremenu, potvdio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za RTS.

Još nije poznato da li će sednica Saveta bezbednosti UN biti otvorena za javnost.

Srbija je juče predala zahtev misiji Gvajane za sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN zbog situacije na Kosovu i Metohiji, u kojem se, između ostalog, ističe da je aktuelna situacija u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SBUN 1244, i koja je takve prirode da zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.

 Ambasador Srbije pri Misiji UN Nemanja Stevanović predao je juče zahtev Srbije za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na Kosovu. Zahtev je uručen u Misiji Gvajane i to političkom savetniku u misiji ove države, koja je predsedavajući SB UN.

Kako se navodi u pismu koje će mimo toga biti poslato svim predstavnicima država članica EU i institucija EU i predsednicima i premijerima država članica SB UN uključujući Rusiju i Kinu, a u koje je Kosovo onlajn imao uvid, situacija je u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SBUN 1244, i takve je prirode da zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.

Priština ukinula dinar na KiM

Srbija je zatražila održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN zbog situacije na Kosovu i Metohiji, pored ostalog i zbog, kako se navodi u zahtevu za sazivanje sednice, "nelegalne odluke Prištine o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije", koja predstavlja "kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima".

Centralna banka u Prištini saopštila je 17. januara da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih plaćanja na Kosovu i Metohiji.

Predstavnici međunarodne zajednice, među kojima EU i SAD tražili su od prištinskih vlasti da tu odluku odlože.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija